De 1 Mai, nemţenii şi-au testat sănătatea

Centrele de permanenţă, deschise de 1 Mai în regim non-stop, au fost luate cu asalt atât de bolnavii care aveau nevoie de consultaţie în regim de urgenţă ori de o injecţie, cât şi de oameni care pur şi simplu au vrut să vadă cum mai stau cu sănătatea. Aşa, de control, că tot au avut zi liberă şi timpul le-a permis.

„Din dimineaţa de 1 Mai, de la ora 8 şi până ieri, la ora 8, ne-au trecut pragul foarte multe persoane, însă doar 15 aveau nevoie cu adevărat de consultaţie în regim de urgenţă, mai ales copii care au suferit mici accidente cu bicicleta sau în spaţiul de joacă. Alţi 17 pietreni ni s-au adresat pentru tratament injectabil, prescris de medic. În rest, au venit oameni care nu aveau probleme serioase de sănătate, însă au considerat că e un bun prilej să-şi testeze sănătatea printr-un consult clinic”, ne-a declarat dr. Mihaela Covrig, care a lucrat în regim de gardă 24 de ore la Centrul din Precista, până ieri dimineaţă.

Cam aşa s-a derulat permanenţa de 1 Mai la toate cele nouă centre de permanenţă din judeţ.

De remarcat a fost faptul că obişnuiţii „casei”- beţivii cu capete sparte, nu s-au prezentat la centrele de permanenţă. „Eu cred că, fiind în Săptămâna Mare, totuşi oamenii se mai abţin de la băutură şi au alte preocupări, mai ortodoxe”, a mai spus dr. Covrig.

Medicii care asigură permanenţa la cabinetele non-stop au ţinut să sublinieze că pentru orice tratament injectabil pacientul trebuie să se prezinte cu reţeta prescrisă de medic şi cu seringă şi două ace de unică folosinţă. „Este normal să cerem prescripţia, pentru că numai aşa putem verifica dacă persoana urmează un tratament „după ureche”; iar dacă bolnavul nu constitue urgenţă, e clar că trebuie să vină cu seringă, manopera fiind gratuită”, a subliniat dr. Covrig.

Acum, cu tot cu noul cabinet de la Moldoveni, în judeţul Neamţ funcţionează 9 centre de permanenţă, din care trei la Piatra Neamţ, trei la Roman şi câte unul la Roznov şi Tămăşeni.