Cutremur în Sănătate

*  145 de salariaţi din Neamţ se tem că-şi vor pierde „pâinea”

* Sindicaliştii cer salarii compensatorii pentru disponibilizaţi

* Toată lumea se întreabă pe mâinile cui va ajunge Sănătatea

Ministrul Sănătăţii a aruncat, ieri, bomba:  în perioada următoare se vor desfiinţa DSP-urile şi CAS-urile, iar banii astfel economisiţi vor fi îndreptaţi spre programele de sănătate. Afirmaţia lui Eugen Nicolăescu a stârnit rumoare în sfera medicală şi temerea că sănătatea „se va gripa” dacă nu va fi gândit şi aplicat un sistem eficient de coordonare a activităţii sanitare. În acest moment nu se cunoaşte nici bugetul pentru 2013 şi, la fel de grav, nici cine va garanta cu parafă şi semnătură pentru contractarea serviciilor de sănătate publică, pentru buna lor funcţionare.

* „Pentru oameni va fi cel mai greu”, a declarat şefa CAS Neamţ

Dr. Magda Spînoiu, preşedinte director-general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, a ţinut să precizeze că procentul de 3% avansat de ministru că s-ar cheltui din Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate pentru susţinerea salariilor şi pentru administrare nu reprezintă realitatea: „Este un maxim de 3% prevăzut, dar în realitate se cheltuie puţin peste 1%, cel puţin aşa stau lucrurile din raportările pe care le facem noi lună de lună. Am vorbit astăzi la Casa Naţională de Sănătate, cu directorul general, dar nu mi s-a spus mai mult decât deja ştiam din declaraţia televizată a domnului Nicolăescu; nimeni nu intră în detalii pentru acestea nu se cunosc. Nu ştim cine se va ocupa de contractări, cine va face selecţia dosarelor pentru dispozitive medicale şi multe, multe altele. Pentru oameni va fi cel mai greu, pentru că majoritatea celor care lucrează aici deja sunt formaţi, iar în majoritate au o vârstă la care poate că greu şi-ar mai găsi de lucru în altă parte. Şi aşa suntem o mână de oameni, 46 de angajaţi pe 53 de posturi aprobate, în vreme ce necesarul ar fi fost de cel puţin 60”. CAS Neamţ a rămas fără director medical după pensionarea dr. Gafencu, iar preşedintele director general dr. Spînoiu ocupă funcţia interimar, de la revocarea  lui Valerică Frăţilă prin ordin al CNAS. Ultima tentativă de organizare a unui concurs pentru şefia Casei Neamţ a eşuat lamentabil odată cu memorabilul eşec al lui Eugen Truţă, unicul candidat admis pentru participarea la concurs după ce dr. Spînoiu nu a fost lăsată să participe pe considerentul că şi-ar fi depus dosarul de înscriere cu întârziere.

* „35% din personal ar urma să ajungă la CJ, 20% să ţină de o structură regională, dar restul?…”, se întreabă Constantin Oprea, directorul economic al DSP Neamţ      

DSP-urile se ocupă de controlul sănătăţii prin structura de epidemiologie, igienă, igienă şcolară, inspecţie sanitară, derulează programe de sănătate cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii, au laborator propriu pentru analize şi monitorizează starea de sănătate a populaţiei primind raportări periodice de la medicii de familie şi de la reprezentanţii spitalelor. Comisia de lucru a Federaţiei Sanitas, constituită pe problema reorganizării euroregiunilor de dezvoltare, a susţinut clar rămânerea DSP-urilor în actuala structură, cu supraveghere, control şi autorizare,”pentru că transferul unor atribuţii către administraţia publică locală ar duce la apariţia de conflicte şi interese şi la diminuarea autorităţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu”. Sindicaliştii din Sănătate protestează de aproape o lună de zile faţă de intenţia ministrului Sănătăţii de a reorganiza direcţiile de sănătate publică prin includerea  unor servicii în structura consiliilor judeţene, însă nimeni nu i-a prea luat în serios pentru că nu a exista o declaraţie oficială prin care să fie recunoscută această măsură.

În acest moment, DSP Neamţ are 99 posturi ocupate din 107 normate. Constantin Oprea, directorul economic al Direcţiei de Sănătate Neamţ, ne-a declarat că a vorbit la minister şi i s-a spus că va fi supus dezbaterii publice un proiect legislativ în care vor fi prevăzute schimbările: „Eu am înţeles că 35% din personal va fi la dispoziţia Consiliului Judeţean, 20% se va regăsi în oficii ce vor aparţine de structuri regionale, însă restul nu se mai regăseşte pe nicăieri…”.

În cazul în care direcţiile de sănătate vor fi preluate de consiliile judeţene cu o structură diferită de personal, Sanitas vrea ca salarizarea personalului transferat din funcţiile publice să fie transpusă la nivelul funcţiilor similare aflate în plată. Sanitas cere să se ţină cont de normativele de personal raportat la numărul total al populaţiei şi coroborat cu problemele specifice zonale. Cât priveşte personalul excedentar, Sanitas vrea redistribuirea acestuia în unităţile sanitare din teritoriu sau asigurarea de salarii compensatorii.