Cutremur de 7,1 grade la căminul de bătrâni Oşlobeni

exercitiu isuAceasta a fost ideea pe care s-a axat exerciţiul desfăşurat ieri dimineaţă la Centrul de asistenţă a persoanelor vârstnice din Oşlobeni de către militarii de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ. Mai multe echipaje de intervenţie formate din 15 militari şi paramedici cu autospeciala de descarcerare, autoscara, o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi SMURD au ajuns la faţa locului după ce voluntarii de la SVSU Bodeşti au evacuat persoanele asistate şi angajaţii centrului, iar apelul la 112 a vizat salvarea unor persoane rămase blocate la etaj şi date dispărute, precum şi pentru stingerea unui incendiu. „Conform conceptului, o persoană a rămas blocată la etajul II al corpului B, acolo unde sunt cazate persoanele asistate, iar administratorul centrului a declarat că 3 persoane nu au fost găsite. În plus, un incendiu a izbucnit la centrala termică situată la parterul corpului A al imobilului”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Comandantul exerciţiului a dat ordin ca un echipaj să intervină pentru evacuarea persoanei rămasă blocată la etajul doi prin utilizarea scării culisabile, un alt echipaj a avut dispoziţie să acţioneze pentru cercetarea-salvarea persoanelor date dispărute, iar un alt echipaj a avut ca misiune stingerea incendiului la centrala termică în condiţiile în care flăcările ajunseseră la acoperişul imobilului, iar lângă centrala termică era amplasat un rezervor de combustibil lichid. Exerciţiul s-a derulat simultan cu cele trei direcţii de acţiune, prioritară fiind îndepărtarea pericolului de explozie de la centrala termică şi imediat evacuarea persoanei de la etaj pentru a se putea interveni la stingerea incendiului. Persoanele dispărute au fost găsite rapid în interiorul corpului A, unde sunt amplasate echipamentele şi utilităţile centrului, una pe scări, care a fost scoasă pe targă şi două la etaj, deasupra centralei termice în flăcări, care au fost salvate cu autoscara. Toţi răniţii au fost aduşi la punctul de triere şi prim-ajutor organizat în parcarea din curtea interioară, unde au primit îngrijirile necesare acordate de paramedici. „Astfel de exerciţii se derulează folosindu-se manechine de greutatea similară victimelor aflate în reale situaţii de urgenţă, alpiniştii noştri sunt asiguraţi suplimentar, aşa încât antrenamentul să aibă cât mai mult din parametrii unei reale situaţii de urgenţă”, a mai spus oficialul ISU Neamţ.

După ce simularea s-a încheiat, vârstnicii şi angajaţii centrului împreună cu voluntarii au participat la o instruire menită a actualiza cunoştinţele în materie.

„Acest exerciţiu a fost un prilej de verificare şi evaluare a capacităţii de inetrvenţie a militarilor la un amplu eveniment ca cel descris în concept, iar la final personalul centrului şi persoanele asistate au fost instruite şi informate în ce priveşte modul de comportare în alte situaţii de urgenţă şi li s-au înmânat pliante informative”, a mai precizat ofiţerul de presă.

Cristina Iordache