Cursuri de coafură şi mentorat pentru 19 adolescenţi instituţionalizaţi

atelier formare1Săptămâna trecută, tinerii au primit diplomele de calificare
Proiectul a fost derulat de UNIFCEF România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ şi Wella Professionals

19 tineri defavorizaţi au devenit, la sfârşitul săptămânii trecute, posesorii unor diplome de calificare ce le vor oferi şansa de a-şi găsi un loc de muncă. Pe parcursul a peste 6 luni, tinerii au beneficiat de cursuri de coafură şi mentorat, în cadrul unui proiect organizat de Reprezentanţa UNIFCEF România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ şi Wella Professionals.

Vineri, 6 martie, a avut loc festivitatea de înmânare a diplomelor de absolvire, recunoscute pe piaţa muncii. Acţiunea a demarat în luna iulie a anului trecut şi s-a derulat sub forma Atelierului de Formare ‚”Învăţ, ştiu, pot!”, adresându-se tinerilor vulnerabili din judeţul Neamţ.

Atelierul s-a dorit nu doar un curs de formare profesională, ci şi un program inovativ de mentorat, grupul ţintă fiind format din tineri proveniţi din centrele de plasament sau aflaţi în plasament la asistenţii maternali profesionişti, ori din familiile defavorizate.

Pe parcursul derulării acţiunii, cursanţii – cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani – au urmat 720 de ore de pregătire teoretică şi practică, iar în septembrie 2014 au fost instruiţi de renumiţi hair-stylişti din întreaga lume. Au fost prezenţi, la Piatra-Neamţ, profesionişti din Italia, Spania, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Luxemburg etc. Tinerii au deprins tainele meseriei şi au absolvit cu toţii cu medii peste 9.00.

„Acţiunea a avut loc în cadrul unui parteneriat dezvoltat de Wella Professionals şi UNICEF care şi-au propus să ofere adolescenţilor vulnerabili şansa unui viitor mai bun, prin investirea în dezvoltarea abilităţilor acestora pentru o viaţă independentă, formare profesională şi mentorat. De asemenea, tinerii au fost încurajaţi să creadă că succesul se bazează pe educaţie şi încredere în propriile forţe. Practic, li s-a oferit oportunitatea de a-şi forma o carieră, beneficiind de pregătirea oferită de profesionişti reputaţi de la noi, dar şi din întreaga lume”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

În cadrul acestui program, 32 de comunităţi din 8 judeţe din regiunea de Nord Est a ţării, inclusiv judeţul Neamţ, au beneficiat de sprijin astfel încât să faciliteze accesul celor mai vulnerabili copii şi al familiilor lor la servicii sociale de bază. Întrucât proiectul derulat în Neamţ a fost un succes, UNICEF şi-a exprimat intenţia de a susţine un nou curs de acest gen la Piatra-Neamţ, în viitorul apropiat.

În prezent, potrivit datelor UE, în jur de 40% dintre copiii români trăiesc în sărăcie sau prezintă risc de sărăcie, aproximativ 22% dintre adolescenţii şi tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani fiind şomeri.

Irina NASTASIU