Cum să faci bani cultivând nuci   

Tina-NucLa noi în judeţ, plantaţii de nuci mai mari sunt în zona Romanului. La Săbăoani, bunăoară, vorbim chiar de o livadă de nuci realizată în sistemul agriculturii ecologice. Este un proiect îndrăzneţ, implementat cu fonduri europene alocate special tinerilor fermieri. Asta înseamnă că finanţarea este integral neramburasabilă!  Se dovedeşte astfel că nucul este o plantaţie agricolă care are perspective excelente pentru anii viitori.

Problema e că, la fel ca și la alte culturi profitabile,   investiția pentru înfiinţarea plantaţiei este destul de ridicată, în condiţiile în care recolta  se culege după câţiva ani  de la plantare. Până la urmă, investiţia se amortizează şi se ajunge la un câștig anual de cel puțin 10.000 de euro/hectarul de livadă de nuci.  Asta se întâmplă după  o perioadă de 4-5 ani, când nucii plantați vor intra pe rod. După aceea, afacerea intră direct pe profit, iar livada necesită lucrări de întreţinere care  vor răpi fermierului doar două săptămâni pe an. Depinde de fiecare producător ce preț dorește să ceară pe producția sa de nuci, dacă are piaţa asigurată.

Toamna, preţul nucilor este de aproximativ un euro/kilogram, iar evoluţia acestuia până în primăvară poate să crească de până la 2,5 ori. Din acest punct de vedere nu se recomandă vânzarea miezului de nucă mai devreme de luna martie, decât dacă, de exemplu, comercializarea se face în preajma sărbătorilor de iarnă, când prețurile explodează la miezul de nucă.

În privinţa nucilor în coajă provenind din soiurile franceze, preţul de valorificare este de minim 3.8 euro/kg, cu destinaţie la export.

Tina CONDREA