Cum să alegi draperiile pentru ferestre

Există mult mai multe aspecte la care trebuie să te gândești atunci când selectezi draperiile pentru casa ta, în afară de mărimea ferestrelor, buget și culorile preferate.

Modul de iluminare a casei

Spre deosebire de perdele sau alte decorațiuni, draperiile nu sunt doar elemente de decor într-o cameră. De cele mai multe ori sunt create să fie mobile, practice, să acopere ferestrele în perioadele de caniculă sau când vrei intimitate și să le deschizi în restul timpului.  Dacă alegi niște draperii fixe, care acoperă toată fereastra sau o bună parte din ea, trebuie să ai un motiv plauzibil pentru asta, de exemplu  camera este foarte bine luminată, are multe ferestre, poate de dimensiuni mari sau pereți din sticlă și vrei ca draperiile să creeze o zonă ferită de priviri curioase ori de lumina puternică; ori vrei să desființezi o fereastră și să pui în dreptul ei o piesă de mobilier etc.Exista si situatia inversa cand vrei sa creezi lumina si trebuie sa adaugi cateva ferestre. In acest caz, un calculator termopane iti va fi de mare ajutor pentru stabilirea bugetului.

Ca regulă, nu alege draperii voluminoase sau fixe pentru o cameră slab iluminată și cu ferestre mici pentru că va afecta iluminarea ei, o va transforma într-o peșteră obscură.

Stilul de decorare al casei

Indiferent de materialul din care sunt confecționate, trebuie să ai în vedere stilul general al casei atunci când alegi draperiile. Unele materiale sunt universale, pot fi folosite la mai multe stiluri de decorare interioară, dar altele sunt mai pretențioase, ori stilul cere ceva deosebit.

Mă refer la materialul dar și la modelul lor, imprimeuri, texturi, etc.

Pentru un decor rustic de exemplu poți alege draperii simple, fără imprimeuri, din materiale naturale, in, bumbac, iută, în nuanțe inspirate din natură. Sunt în general medii ca și grosime, opace, creând o lumină difuză în cameră.

În stilul clasic se folosesc draperii mai subțiri cu falduri ample, franjuri, șnururi, ciucuri, design pretențios, materiale de tip organza sau alte materiale cu aspect lucios sau luxos și e posibil să trebuiască să le confecționați la comandă. În varianta modernă de clasic, se pot folosi și tipuri mai simple de design dar în nuanțe vibrante.  Ca și paletă cromatică predomină culorile maro, crem, bej, cu fire aurii sau argintii.

Draperiile cu boltă sunt de asemenea folosite în stilul clasic de design și uneori și în cel tradițional, baroc sau chiar romantic. Ele sunt un simbol de eleganță și măreție, fiind incluse în multe planuri de amenajare interioară, pentru a marca bunăstarea materială și bunul gust estetic.

Draperiile cu imprimeuri florale ample sau cu imprimeuri peisagistice se potrivesc spațiilor amenajate în stil baroc, vintage, retro, și de obicei nuanțele și motivele printate se regăsesc și în alte elemente din cameră: covor, perne decorative, tablouri, covor etc.

Pentru aranjamentele moderne se pot folosi draperii cu design mai simplu, cu croială dreaptă pe alb, negru, argintiu și diverse tonuri de gri – închis/deschis, fără pasteluri și imprimeuri foarte evidente. Pot fi materiale cu fibre îmbinate, dar evitați cele cu pattern-uri geometrice, cu dungi, culori multiple etc. Se pune accent pe contrastul cromatic între draperii și perdele, așa că dacă ai folosit perdele albe, alege negru sau gri închis pentru draperii.

Imprimeurile abstracte/ geometrice sunt tinerești și potrivite unei locuințe în stil modern, cu decorațiuni minimaliste.

Unui interior chabby chic i se potrivesc draperii mai vaporoase, albe, bleo, crem, uneori cu motive florale, drepte, eventual cu broderii. De obicei în acest stil nu se folosesc draperii ci numai perdele subțiri.

De asemenea dacă încăperea are multe piese de mobilier și elemente de decor, se recomandă folosirea unor drapterii simple, și dacă este mobilată mai simplu, se pot folosi draperii mai voluminoase.

Schema de culori a camerei

În general draperiile crează o continuitate a culorilor și stilului încăperii, nu sunt ceva ce e total diferit. Dar sunt și excepții.

O draperie cu o culoare complet opusă paletei cromatice a încăperii, de exemplu, poate avea rolul de “pată de culoare” pentru un design mai neutru.

Draperiile cu dungi pot fi folosite când ai tâmplăria ferestrelor  închisă la culoare, dar uși albe sau zugrăveala camerei în nuanțe deschise.

Draperiile negre, așesate de o parte și de alta a ferestrei pot să pună în evidență fereastra unei camere mici și să dea senzația de profunzime încăperii.

Modelele și texturile camerei

Și texturile uneo draperii sunt importante.

Dacă peretele camerelor are tapet sau var/ vopsea texturate, cu un anumit design, e bine să folosești draperii uni, cât mai simple, în aceeși nuanță sau una care să creeze contrast.

În cazul unei camere văruite în alb poți să folosești mult mai liber texturi și imprimeuri.

Dacă în cameră nu sunt multe texturi ci țesături uni, mobile mate sau lucioase fără multe accesorii și decorațiuni, poți și în acest caz aduce puțin dinamism prin folosirea unei draperii texturate.

Formatul și mărimea camerei

Camerele mici trebuiesc aranjate diferit de camerele mai largi, inclusiv formatul și culorile draperiilor putând contribui (sau nu) la impresia de spațiu.

Un truc util este să acoperi tot peretele pe care este plasată fereastra cu perdea și draperie, mai ales în cazul când există o singură fereastră. Camera va părea mai lată și fereastra mai mare. La fel folosește o draperie care are aproape aceeași lungime cu peretele, plasează suportul pe care o prinzi cât mai sus și acest lucru va crea impresia de înălțime mai mare a încăperii.

De asemenea, o draperie închisă la culoare și cu design voluminos nu este o alegere bună pentru camerele mici, deoarece pot da impresia de spațiu și mai mic, pe când o draperie simplă, deschisă la culoare va lumina și înfrumuseța camera.

În cazul unei ferestre mici poți alege draperii drepte, înguste, cu croială dreaptă, care doar să încadreze puțin perdeaua. În acest mod fereastra va părea mai mare și, evident va fi mai luminoasă.

Draperiile cu dungi sau imprimeuri verticale fac și ele camera să pară mai înaltă.

Materialele naturale sau mate (in, catifea, bumbac), dau impresia de profunzime în cameră.

Dacă e nevoie sau nu de protecție

Nu este o regulă că toate ferestrele casei trebuie să aibă draperie. Dacă vrei o cameră mai luminoasă sau fereastra este mică, o poți lăsa fără draperie, doar cu o perdea subțire transparentă sau chiar fără nimic. O soluție poate fi și folosirea de draperii subțiri, semiopace, tip tafta, care sunt mai mult decorative. Sau folosește draperii tip jaluzele romane care pot fi ridicate în întregime.

Ferestrele foarte intens luminate, ori vechi, neizolate corespunzător, pot avea nevoie de draperii groase care pot opri căldura dar și frigul în lunile de iarnă să pătrundă în camere.  Acestea mai sunt numite și Black-out și au un grad de absorție și reflexie ridicat.

Destinația camerei

O cameră de zi poate nu are nevoie de o perdea foarte groasă, care să împiedice lumina. La fel un birou ori o bucătărie unde avem nevoie de o iluminare bună. Dar altfel pot sta lucrurile într-un dormitor în care o draperie opacă sau black-out ne poate ajuta să avem mai multă intimitate și să nu fim deranjați de lumină.

De asemnea draperiile de la camerele copiilor se aleg puțin diferit – trebuie să fie din materiale mate și în culori deschise. Cu siguranță vrem să adăugăm desene, culori vii la decorarea camerelor celor mici dar nu se recomandă ceva foarte țipător, sau în care predomină roșul ori negrul. De asemnea alegeți materiale care se pot curăța ușor și opace, nu care să acopere de tot lumina, pentru a nu-i face pe cei mici să se învețe să doarmă numai cu întuneric.

În bucătărie nu sunt recomandate draperiile voluminoase. Se pot ușor păta și pot opri și lumina. Alege eventual perdele și draperii scurte, din cele tip jaluzele romane sau jaluzele dacă e nevoie să protejezi camera de soare și căldură.