Cultivatorii de sfeclă de zahăr, la Bologna -Iatalia

Tina-Fermierul anului, Vasile Pop Silaghi*Delegatul nemţean: Vasile Pop Silaghi

În perioada 17 -20 septembrie, în localitatea Bologna din Iatalia, are loc adunarea generală a cultivatorilor de sfeclă de zahăr din ţările membre ale Uniunii Europene. Se vor discuta probleme legate de perpectivele zahărului obţinut din sefeclă şi recepţia culturii de sfeclă de zahăr din această toamnă. Dar mai mult se va pune accentul pe perspectiva culturii de sfeclă de zahăr în Europa.

La eveniment vor participa cei 4 preşedinţi ai Asociaţiilor Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr constituite în jurul celor 4 fabrici de zahăr câte mai funcţionează acum în România  şi preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România. Este vorba de 5 români care vor merge în Italia, pentru a discuta despre perspectivele culturii sfeclei de zahăr şi a producerii  zahărului din sfeclă în statele membre ale Uniunii Europene.

Delegatul nemţean la adunarea generală de la Bologna -Italia este Vasile Pop Silaghi, vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova. Înainte de plecare ne-a declarat: „Se va discuta despre cultura despre soarta culturii sfeclei de zahăr din ţările Uniunii Europene. Dar mai cu seamă de preţul zahărului obţinut din sfecla de zahăr. Zahărul din sfeclă este din ce în ce mai ieftin. Dacă se renunţă la taxele vamale de intrare a zahărului din Brazilia, India, Thailanda, care este zahăr brut obţinut din trestie şi care este mult mai ieftin decât cel din sfeclă, vor apărea multe mişcări pe piaţa zahărului. La noi în ţară, în zona noastră, cu sfecla de zahăr se va ieşi foarte bine acest an. Producţia este foarte bună, la fel şi indicii de calitate. Asta spun cei de la unitatea de procesare. Cum spuneam, problema e că la nivelul Uniunii Europene şi pe Piaţa Mondială  scade preţul zahărului de consum. Asta ca urmare a presiunii create din ţările care produc zahăr brut din trestia de zahăr. Preţul a ajuns acum la 400 euro/tonă, faţă de 720 cât era în anul 2012. Se face presiune puternică, o concureţă dură asupra  celor care produc zahăr din sfeclă. ”

Vom vedea cum se va pune pe viitor problema culturii sfeclei de zahăr în ţările Uniunii Europene. În momentul de faţă, sfecla de de zahăr este o cultură profitabilă pentru agricultorul român.  Asta şi ca urmare a menţinerii cotei de zahăr, până în anul 2017. Când se stabilşte cota pentru fiecare stat membru se pune şi un preţ de referinţă pentru achiziţionarea sfeclei de zahăr, care include şi un anume profit. Desfacerea producţiei este asigurată, la un preţ profitabil. Asta îl ajută foarte mult pe agricultorul român. Cum va fi de acum încolo, vom vedea ce se vor stabilii mai mari cultivatorilor de sfcelă de zahăr, zilele acestea, la adunarea generală din Blogna-Italia.

Tina CONDREA