Cu terasa la tribunal

 terasa1

*”A garantat un an de zile lucrarea!”

O banală lucrare de refacere a izolaţiei la o terasă a unui bloc din Piatra Neamţ a ajuns motiv de dispută între asociaţia de locatari şi firma care a executat reparaţiile. Disputa, chiar dacă una civilizată, trenează din iarna 2011 – 2012, fără ca problema să fi fost rezolvată nici până acum. Între timp, blocul a fost preluat cu tot cu asociaţie sub altă administrare, iar fosta preşedintă a Asociaţiei de Proprietari numărul 1, de pe strada 1 Decembrie 1918, a rămas cu situaţia în aer. Motiv pentru care a decis să-l acţioneze în instanţă pe directorul firmei. “Domnul Petru Gavril s-a angajat să execute terasa la blocul G8, o lucrare de 9.297 de lei, motiv pentru care am convocat adunarea generală a proprietarilor care a aprobat lucrarea”, spune Margareta Arghire. “S-a întocmit un contract, firma a făcut lucrarea dar fără a ne prezenta un deviz, calitatea lucrărilor sau durata de garanţie”, adaugă reclamanta.

În mai 2011 s-a recepţionat lucrarea de către o comisie a asociaţiei şi de preşedintele acesteia. “Pe procesul verbal de recepţie s-a menţionat o garanţie de 12 luni a lucrării şi fără a mai trece data recepţiei, dar procesul verbal de recepţie a fost semnat de membrii comitetului şi de mine”, mai spune fosta preşedintă a asociaţiei. Apoi au început să apară infiltraţii în tavanele apartamentelor de la ultimul etaj al blocului. “După iarna 2011-2012 a început să se infiltreze apa mult mai agresiv ca înainte de izolaţie, trei apartamente de la etajul zece fiind acum distruse. În tot acest timp l-am contactat telefonic şi verbal de nenumărate ori, dar acest domn Gavril a refuzat să remedieze problema. Anul trecut, în luna aprilie i-am trimis o scrisoare de intenţie, am fost eu însămi la firmă ca să-i spun să ajungem la o înţelegere pe cale amiabilă, dar degeaba. Acum l-am acţionat în judecată, ori face reparaţia, ori ne dă banii înapoi, pentru că familiile din cele trei apartamente afectate de infiltraţii stau mai mult pe întuneric de frica vreunui scurtcircuit”, adaugă Margareta Arghire.

*”Dacă e nevoie, suport eu reparaţiile”

De cealaltă parte, administratorul firmei prestatoare de servicii susţine că momentele în care a fost solicitat pentru remedieri nu au fost tocmai potrivite. “Doamna Arghire m-a sesizat anul trecut că sunt infiltraţii. Într-adevăr, sunt infiltraţii, dar terasa este necirculabilă şi nu ştiu acum dacă s-a circulat sau nu pe acea terasă. M-a sunat atunci, am fost cu cîţiva oameni şi am remediat, apoi comisia de la asociaţie a recepţionat lucrarea şi apoi m-a sunat din nou anul trecut, în toamnă. Eu nu m-am dus pentru că era timpul nefavorabil, era vremea ploioasă şi apoi a venit iarna şi nu am putut lucra. Dar o să mergem după ce se îndreaptă vremea şi o să vedem ce putem face acolo. Ştiu ce e acolo, nu sunt infiltraţii peste tot şi nu când plouă, cu numai când e lapoviţă, se infiltrează printr-un loc anume, este un sifon la un apartament şi probabil că pe acolo se infiltrează apa”, a precizat Petru Gavril. Mai mult, patronul firmei nu a fost foarte mirat când a aflat că neînţelegerea a ajuns în instanţă şi a spus că va face reparaţiile necesare. “Când se face frumos afară o să merg acolo să văd despre ce e vorba şi o să suport reparaţiile dacă e aşa, dar nu ştiu dacă şi de unde sunt probleme, că acea terasă nu e circulabilă şi dacă s-a mers vara pe acolo, sau s-a făcut plajă… S-a dat un singur strat, nu s-a făcut o lucrare întreagă. O să merg să constat ce e acolo şi o să remediez”, mai spune patronul firmei constructoare. Lucrarea a fost făcută prin contribuţia locatarilor, nu cu fonduri de la bugetul local, iar oamenii de la ultimul etaj sunt stresaţi de disconfort. Rămâne de văzut dacă litigiul merge mai departe în justiţie, sau se va stinge înainte de primul termen şi toată lumea va fi mulţumită în final.

Cristina IORDACHE