Cu sute de posturi vacante pentru români, Olanda detronează Germania

*În total, în această perioadă, rețeaua EURES oferă lucrătorilor români 1.150 de locuri de muncă

Nu cu mult timp în urmă, pe piața muncii din afara graniței, Germania dispunea de cele mai multe locuri de muncă pentru lucrătorii români. Însă mai nou, situația s-a schimbat, iar Olanda urcă pe locul întâi, cu aproape 400 de joburi vacante, multe din ele în agricultură. În total, în această perioadă, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 1.150 de posturi.
În capul listei EURES găsim pe firmele olandeze care au neocupate 397 de posturi, respectiv câte 50 în meseria de sortator și împachetator bulbi de flori și operator la mașini pentru bulbi de flori, precum și câte 30 în ocupația de manipulant marfă, muncitor în producția de hrană pentru câini și pisici, muncitor necalificat, lucrător la banda de producție, lucrător în bucătărie și stivuitorist. Mai sunt câte 25 de slujbe vacante de creator buchete de flori, muncitor în grădinărit, procesor bulbi de lalele și câte 10 de culegător floarea soarelui și lăcătuș confecții metalice. În aceeași țară mai sunt libere câte 5 joburi de culegător de afine, inginer, inginer mecanic și sudor, precum și alte două ca ajutor de bucătar. O altă noutate, o reprezintă oferta de slujbe a Austriei, e vorba de 300. Din numărul total de ocupații, câte 100 le revin bucătarilor, cameristelor și chelnerilor.

*Diversitate de joburi în Germania, unde sunt vacante aproape 300 de posturi

Am ajuns și la Germania, care dispune de 289 locuri de muncă: 52 de electrician, câte 51 ca sudor și lăcătuș, 50 de instalator, 29 șofer de camion, 11 de bucătar, 10 ca manipulant mărfuri, 8 demi chef de rang, 6 de ospătar și 5 ca personal servire la bar. Tot nemții mai vor să încadreze câte două persoane ca îngrijitor de animale (bovine), mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare, montator instalații electrice și tehnician service. În plus, firmele ermane mai dispun de câte un job de cosmetician, commis de partie, chef de partie, demi chef de partie, manager de proiect construcții conducte industriale, maseur, operator excavator și șofer automacara. Nici angajatorii polonezi nu se lasă mai prejos, în această perioadă, având libere 45 locuri de muncă, respectiv 20 de sudor MAG, 10 ca dulgher de cofrare, 10 de zidar și 5 ca muncitor în construcții. În Cehia, nemțenii pot ocupa câte 15 posturi de forjor și operator CNC. Și țările nordice caută lucrători români oferind nu mai puțin de 27 posturi: 10 ca instalator, 5 de măcelar/tranșator porci, vite sau miei, câte ca 4 montator borduri din patră și montator ventilație, 3 de operator CNC și un post de electrician. La vecinii unguri găsim 16 slujbe, câte 5 ca mecanic auto și tinichigiu carosier și câte un post de frezor, funcționar administrativ, grafician, magazioner, mașinist și sudor. În țara care găzduiește capitala Europei sunt vacante 15 locuri de muncă, e vorba de 10 slujbe de operator ambalare în industria alimentară, două de asamblor și câte un post de electrician întreținere, de operator CNC/frezor și lucrător agricol. Și în Letonia este de lucru, respectiv 10 de constructor de drumuri și două ca excavatorist. Ibericii sunt mai strânși la „pungă” oferind doar 8 locuri de muncă: 4 ca muncitor fermă de porci, 3 de tehnician și un loc de supervisor fermă porci. În Finlanda, lucrătorii români au vacante 5 posturi de tăietor industrial carne, iar în Malta tot atâtea de operator matrițe plastic. Ultima țară pe lista EURES este Slovenia, care oferă un job de inginer mecanic/energetician.
V. ANDRIEȘ