Cu pușca-n Gara Piatra Neamț

Un bărbat, de 72 de ani, a fost găsit pe peronul Gării Piatra Neamț având asupra lui un colet ciudat.

Polițiștii de la Biroul Județean de Poliție Transporturi Neamț l-au observat, duminică, 19 februarie, în timp ce ținea cutia suspectă și vorbea cu un alt bărbat, așa că s-au apropiat să-i legitimeze. Flerul polițiștilor s-a confirmat, întrucât bărbatul căra cu el o jumătate de pușcă. În urma verificărilor, a reieșit că proprietarul armei avea permis, dar plimba pușca în condiții ilegale. „Asupra persoanelor în cauză, doi bărbați, de 72 și 62 de ani, a fost descoperit un colet în care se aflau componentele unei arme de vânătoare ruptă, respectiv cutia mecanismelor de dare a focului și patul armei, provenind de la o pușcă de vânătoare. Din verificările efectuate, a rezultat că proprietarul armei este bărbatul de 72 de ani, din Bacău, posesor și utilizator de armă de vânătoare înregistrat conform permisului emis de IPJ Bacău“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Situația a devenit și mai ciudată după ce polițiștii au aflat și statutul celuilalt bărbat. Pentru că, tâmplar de meserie, omul urma să-i repare pușca băcăuanului. Ceea ce este total împotriva normelor legale. Așa că polițiștii au deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, iar bucățile de pușcă au fost confiscate.

Poliția Neamț reamintește că Legea nr. 295/2004 stabilește clar modul cum se pot efectua operațiunile cu arme, piese și munițiile corespunzătoare, inclusiv repararea armelor sau a componentelor esențiale ale acestora, care pot fi efectuate numai de către sau prin intermediul armurierilor ori a intermediarilor autorizați. Pe de altă parte, legea spune că titularul dreptului de a purta și folosi arme letale are obligația de a păstra arma și muniția înscrisă în permisul de armă în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.

Cât privește transportul armelor de vânătoare, pentru care s-a acordat deținătorului dreptul de a le purta și folosi, se face în anumite condiții: armele trebuie ținute în toc sau husă, asigurate și neîncărcate cu muniție, să nu prezinte defecțiuni, cu excepția situației în care este transportată la armurier; să se afle în permanență numai asupra sa și să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepția armurierilor, intermediarilor, organelor de poliție competente, precum și personalului abilitat prin lege să păstreze și să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituțiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum și în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege; deținătorul să nu se afle sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecțiuni temporare de natură să genereze o stare de pericol, în condițiile în care poartă arma asupra sa.

Cristina IORDACHE