Cu ce ne hrănim copiii: “cârnaţi de casă” cu 8 substanţe chimice

La La 84% din cârnații analizați s- a folosit conservantul nitrit de sodiu!
Doctorii ne atenţionează că sănătatea noastră şi a copiilor noştri depinde, în primul rând, de alimentaţie. Însă dependenţa de gustul bun al semi- preparatelor şi avantajul de a le putea pune rapid pe masă, fără prea multă bătaie de cap cu gătitul, ne trimit, de fapt, în cel mai negru coşmar. Cârnaţii se numără printre cele mai nocive alimente. Specialiştii Asociaţiei pro Consumatori ne demonstrează cât de mult rău ne pot face cârnaţii, chiar şi unele specialităţi etichetate, perfid, “cârnaţi de casă” ori “cârnaţi ţărăneşti”. Asociația Pro Consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumato- rilor, a analizat 116 tipuri de cârnați comercializați în marile structuri comer- ciale și în magazinele unor producători de produse din carne. Ce au depistat? Cârnați de casă cu câte 8 substanțe chim- ice, cârnați țărănești cu câte 7 substanțe chimice, cârnați de grătar cu câte 4 tipuri de conservanți , chiar şi cârnați cu soluție de dezghețare a drumurilor. La 55% din cârnații analizați membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți. La 88% din cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum, iar 40% din cârnații analizați au în compoziție fosfați. 40% din cârnații analizați conțin apă din belșug! Aproape jumătate dintre tipurile de cârnaţi care au făcut subiectul analizei conţin apă din belşug, iar 37% din cârnații analizați conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)! La numai 37% din cârnații analizați apare menționat procen- tul de carne din compoziția acestora pe etichetă. Ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, 34% din cârnații analizați conțin extracte de condiment. Adică nici măcar condi- mentele în sine, ci un fel de exctract din ele, deci în cantitate infimă. De aceea, nu e de mirare că la 28% din cârnații analizați, aroma și gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic. Numai 8% din cârnații analizați nu conțin aditivi alimen- tari! “Starea pieței actuale, cu toate imperfecțiunile sale, oferă tuturor posi- bilitatea alegerii variantei preparatelor de casă, care se pot realiza lejer și sigur, bine adaptate la gustul fiecăruia, la prețuri bune, uneori sub prețul produselor ieftine din comerț. Alternativa aceasta implică însă o doză de conștientizare a importanței sănătății personale și de implicare. În vechime, intoxicațiile/ otrăvirile botulinice cu cârnați stricați/alterați provocau tragedii deseori (botulus, botuli = cârnați, latină). În orice situație în care există dubii asupra stării lor, trebuie tratați termic, în segmente mici (felii) și consumați la scurt timp; chiar după tratare termică, starea lor poate deveni periculoasă dacă sunt păstrați incorect (la căldură, neprotejați)”, avertizează APC. Cârnaţii de Pleşcoi, în topul cârnaţilor fără chimicale Specialiştii APC au realizat şi un top al cârnaţilor, în funcţie de conţinutul de chimicale, în ce proporţie sunt afumaţi şi conţinut de carne: Top 5 cârnați fără chimicale: Cârnați de Pleșcoi proaspeți (carne oaie 85%, carne vită 15%) Gabioti; Cârnați de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli; Cârnați ardelenești (carne porc 86,99%) Angst; Cârnați căprioară Bunătați de Secuime (carne căprioară minim 51%) Authentic Meat; Cârnați cerb Bunătăți de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea. Top 5 cârnați afumați: Cârnați Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc); Cârnați cu boabe de muștar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst; Cârnați cabanos, produs fiert și dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vită) CIA Aboliv; Cârnați de casă, produs fiert și afumat (87,2% carne porc) Angst; Cârnați cu șuncă, produs fiert și afumat (80% pulpă de porc) Smithfield Prod. Top 5 cârnați subțiri: Cârnați sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat și uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia; Cârnați sticks picanți Pick, produs crud-uscat mat- urat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria; Cârnați snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria; Cârnați sticks oitza, produs crud- uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu; Cârnați sticks căpritză, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obținut prin prelu- crarea a 140 grame carne de capră) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu. Top 5 cârnați crud-uscați după canti- tatea de carne folosită pentru a obține 100 grame produs finit: Cârnați Baranya (100 grame produs finit s-a obținut prin pre- lucrarea a 160 grame carne proaspătă de porc) Belje Croația; Chorizo (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli; Chorizo de porc condi- mentat (100 grame produs finit s-a obținut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora; Cârnăciori bănățeni (100 grame produs finit s-a obținut prin pre- lucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resița; Cârnați uscați Premium (57% carne porc, 17% slănină și 5% carne vită) C+C Resita.
Geanina NICORESCU