Cu casa într-o comună şi cu impozitul în alta!

* Şapte familii din Vânători au acte şi plătesc „biruri” la Pipirig

* Oamenii au fost „somaţi” să-şi aleagă localitatea de domiciliu

* Dacă nu se ajunge la o înţelegere, instanţa va fi cea care va „trasa” hotarul dintre cele două comune

Problema hotarului dintre comunele Pipirig şi Vânători-Neamţ e veche de când lumea; a apărut chiar înainte de reorganizarea teritorială din 1968, atunci când s-a renunţat la regiuni în favoarea  judeţelor. În dispută sunt vreo două hectare de teren, situate în Zona Mănăstirii Secu. În timp, aici, s-au făcut 7 case, pe teritoriul comunei Vânători-Neamţ, dar cu autorizaţii de construcţie luate de la Pipirig. Loc în care familiile respective au „deschis” rolurile agricole şi au plătit toate „birurile”.

Treaba cu casa într-o comună şi cu impozitul în alta, ţine de multă vreme, de voie de nevoie, fiind tolerată de ambele primării. Acum se pare că nu mai e loc de bună înţelegere. Cineva a „încins” spiritele. Nu mai contează de care parte a hotarului a pornit zâzania. Oamenii sunt puşi să aleagă definitiv localitatea de domiciliu!

Dacă cei doi primari nu „cad la pace”, instanţa de judecată va fi cea care va trebui să traseze hotarul între comunele Pipirig şi Vânători. Deocamdată, nici una din cele două primării n-a solicitat asta. Până una alta, am dorit să vedem care-i starea de spirit în zonă , ce intenţii au cei doi edili şi cum vor tranşa, în cele din urmă, situaţia.

* Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători: „Cei de la Piprig doresc să revizuiască hotarele. Noi avem acte perfect legale, delimitarea între cele două comune este clar stabilită. Situaţia cu casele într-o comună şi cu plata impozitelor în alta e foarte veche, aşa am preluat-o de când am venit eu primar, în anul 2000. Teritorial, cele 7 case sunt la Vânători, dar s-au înscris cu rolul agricol la Pipirig. Acum se încearcă să se preia aceste case, cu tot cu terenul din zona respectivă şi să se schimbe limita, hotarul dintre cele două comune. Dar noi avem acte pe acel teren, nu-l putem da aşa pur şi simplu. Nu pot să fac asta de capul meu, fără acte. Nu pot ceda din pământul comunei, asta numai instanţa de judecată poate să hotărască. Noi avem toate documentele în regulă, în privinţa hotarului.”

* Marcel Prună, primarul comunei Pipirig: „Anul trecut am fost la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ, unde am semnat pentru toate hotarele cu comunele învecinate, două din judeţul Suceava, Mălini şi Râşca, şi Vânători-Neamţ. Am mers şi la OCPI Suceava pentru semnături. Sigurul hotar pentru care nu am semnat, este cel cu comuna Vânători-Neamţ. Din punct de vedere administrativ- teritorial, cele 7 case ţin de Vânători, dar sunt înscrise la noi. La Pipirig au rolul agricol, de aici li s-au dat şi buletinele, toate impozitele le plătesc la noi, asta de ani buni. Un consilier de la noi a stat de vorbă cu toţi oamenii de acolo, a venit cu un tabel semnat, pe care l-a prezentat şi domnului prefect Ilie Mitea. Toate familiile din acea zonă vor să rămână la Pipirig, unde li s-au făcut şi actele de identitate. Nu vor să se mute la comuna Vânători. Este vorba de două ha,  acolo unde sunt construite cele 7 case. Marea problemă e că pentru acele case şi pentru terenurile aferente s-a făcut cadastru şi intabularea în cartea funciară, tot pe comuna Pipirig. Discuţiile de la hotar continuă. Dacă e să implementez în zona respectivă un proiect, de apă ori canalizare, voi fi pus în imposiblitatea de a le oferi şi gospodăriilor de acolo aceste servicii, deşi oamenii sunt contribuabili la Primăria Pipirig. Din 1957, de când au fost strămutaţi acei oameni acolo, la noi au figurat cu toate actele. Asta e problema. O vom rezolva în instanţă, dacă altfel nu se va putea.”

Până la instanţă, poate că se va găsi soluţia pe plan local. Una cât mai rezonabilă, spre binele familiilor din „zona de conflict”. Deşi, se dă cu „băţul în gard” şi dintr-o parte şi din cealaltă a hotarului…