Cu binecuvântarea părintelui Iustin, La Nemţişor se ridică un monument dedicat eroilor celui de-al doilea Război Mondial

 

Irina NASTASIU

 

Monumentul de la Nemţişor, dedicat celor 14.000 de soldaţi care şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea Război Mondial, a fost finalizat în proporţie de 70 %. Iniţiativa ridicării monumentului aparţine Asociaţiei Creştin Ortodoxe „În Munţii Neamţului”, schiţa fiind gândită şi desenată chiar de părintele Justin Pârvu, în februarie 2013.

Monumentul se află pe dealul Cojocaru, punctul „Bobeuca”, deal care are asemănarea muntelui Golgota. La baza monumentului se află un osuar de 5m/5m unde vor fi depuse rămăşiţele pământeşti ale eroilor căzuţi în această zonă, iar slujbele de pomenire se vor face în exteriorul monumentului. Proiectat să aibă o înălţime de 10 metri, monumentul are la bază formă de cruce, iar în partea de sus formă de piramidă.

În interior vor fi aşezate trei racle de piatră unde vor fi depuse osemintele eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, iar pereţii osuarului vor fi pictaţi cu sfinţii protectori ai eroilor şi ai închisorilor.

„Motivaţia acestei iniţiative este de ordin spiritual. Dorim să cinstim memoria înaintaşilor care s-au jertfit ca «adevăraţi mucenici ai lui Dumnezeu», aşa cum i-a numit părintele Justin. După estimările istoricilor şi specialiştilor, în zona Nemţişorului a fost cea mai sângeroasă şi cea mai mare pierdere de război de pe teritoriul României, urmată de cea de la Oarba de Mureş”, explică Neculai Luca, preşedintele Asociaţiei Creştin-Ortodoxe „În munţii Neamţului”.

În total, peste 14.000 de soldați (români, ruși, nemți) au murit aici, perimetrul acesta (Borta Diavolului – Culmea Pleşului – Nemţişor – Valea Culeşa – Oglinzi – Poiana – Groşi – Mănăstirea Neamţ) fiind numit „Valea Plângerii”.

În zona Nemţişorului şi-au dat viaţa eroii de la Regimentul 15 Războieni din Piatra-Neamţ, Batalionul 3 – Vânători de Munte Târgu Neamţ, Regimentul 8 şi 12 – Călăraşi din Roman, Regimentul 25 – 26  Vaslui, Regimentul 17 Timişoara, Regimentul 82 Infanterie Târgu Mureş şi mulţi locuitori din zona frontului, alături de foarte mulţi soldaţi ruşi şi nemţi.

Majoritatea au murit arşi de vii sau în condiţii foarte grele, mii de soldaţi nevinovaţi şi pe care nu are cine să-i pomenească fiind îngropaţi în gropi comune.

 

Munceşte de unul singur, înfruntând frigul şi boala

Demersul lui Neculai Luca are, însă, nevoie de susţinerea nemţenilor. Rămas fără fonduri, Neculai Luca construieşte monumentul de unul singur, luptându-se cu frigul şi cu suferinţele provocate de o boală nemiloasă.

„Acum lucrez singur la monument, pentru că nu mai am bani să plătesc muncitorii. Am cheltuit foarte mulţi bani pentru a face drumul, însă sperăm ca, în primăvară, să putem relua lucrările. În momentul de faţă, am ajuns la acoperiş, apoi trebuie să ne ocupăm de tencuielile interioare, finalizarea criptei, pictura interioară, apoi placarea cu marmură, montarea obeliscului şi a crucii.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, împreună cu dumneavoastră, sperăm să ducem la bun sfârșit această misiune lăsată nouă de vrednicul de pomenire Părinte Justin Pârvu. Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit până acum, Primăriei Piatra-Neamţ, Primăriei Târgu Neamţ şi Primăriei Vânători Neamţ, părintelui Mihail Popescu, instituţiilor, oamenilor de bine. Sperăm ca, pe data de 9 mai, să ne adunăm în jurul monumentului, în cadrul unei sărbători naţionale, la care vrem să participe toţi cei ce gândesc şi simt româneşte, mai ales că la Nemţişor au luptat soldaţi din 14 regimente, din diferite locuri ale ţării”, spune Neculai Luca.

Devizul construcţiei este de 59.699 de lei, contribuţia Asociaţiei „În munţii Neamţului” fiind de 10.000 de lei, împreună cu terenul aferent construcţiei şi drumului de acces, donat de o familie de credincioşi din satul Nemţişor.

Cei care doresc să ajute construirea monumentului pot face donaţii în contul RO44CECENT0130RON0738302 CEC BANK, la Capela Sf. Spiridon din incinta Spitalului Judeţean Neamţ – la părintele Mihail Popescu, la Şcoala din comuna Vânători Neamţ – la d-nul Aurică Văcărescu sau la Tg. Neamţ, la adresa: Egreta Funerare, Str. Mihai Eminescu nr. 1, tel. 0742-346829.