Crucea, un clopot și câteva cărți distruse au mai rămas din biserica arsă de la Moreni

Incendiu Biserica Moreni02Șase ore a durat acțiunea de stingere a incendiului de duminică, 17 aprilie, în care a ars Biserica „Cuvioasa Parascheva“ din satul Moreni, comuna Văleni, ridicată din lemn la 1780. Dezastrul s-a produs după liturghie, la ora 13:38 fiind chemați pompierii, prin apel la 112.

Una din cele mai vechi biserici de lemn din Neamț a ars ca o torță, nemairămânând nimic din odoarele lăcașului. Au scăpat neatinse de foc doar crucea de pe clopotniță și unul dintre cele trei clopote, realizat din fier, iar câteva cărți au fost recuperate aproape distruse. Incendiul era să facă prăpăd în jur: în spatele bisericii – cimitirul, aflat la câțiva pași, alături de biserică – prăznicarul, peste care puțin a lipsit să nu cadă turla în flăcări. „Nici acuma nu-mi revin! Sâmbătă am făcut pomenire de un an pentru primarul Ionel Stoleru, prăznicarul este construit de el, pe când era la Primărie. Era să ardă și cimitirul, cel puțin focul a ajuns la coroanele de pe mormântul primarului Stoleru și au ars. Casa praznicală era amenințată de flăcări, dar pompierii au protejat-o. N-a mai rămas nimic din biserică, totul a ars! A scăpat doar crucea de pe turlă, un clopot care este un pic distrus în cădere și câteva cărți arse cam 80%. Și un veșmintar făcut din bolțari, prin anul 2000. În rest, totul e distrus, parcă nu pot crede nici acum. Dar, deja ne-am mobilizat și s-a început curățenia, ne ocupăm și de amenajarea prăznicarului pentru slujire, sperăm să terminăm catapeteasma până la Înviere. Cu meșteri din comună facem, mai căutăm ajutor și prin altă parte, la domnul Becali, pentru că ne-a mai ajutat în cazul unui copil din comună care avea nevoie de o proteză. Încet-încet, cu ajutorul lui Dumnezeu, reușim și ridicăm o altă biserică“, a spus ieri primarul Dan Radu Grigore.

*Pompierii au stabilit că lăcașul a ars de la un scurtcircuit

După apelul de la ora 13:38, când s-a anunțat că arde turnul bisericii din satul Moreni, comuna Văleni, iar ușa acesteia era închisă, la fața locului s-au deplasat doi ofițeri și 26 de subofițeri de la detașamentele din Roman și din Piatra Neamț cu 6 autospeciale de stins incendii și 12 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei. „Forțele au constatat că ardea turnul bisericii, acoperișul acesteia și toate bunurile din interior. Exista posibilitatea extinderii flăcărilor la casa praznicală, aflată la mică distanță de biserică, iar turnul acesteia s-a prăbușit la mai puțin de cinci minute de la sosirea pompierilor militari. Misiunea a început cu protejarea casei praznicale, pompierii reușind să o salveze de incendiu, și a continuat cu operațiuni pentru stingere, care s-au încheiat în jurul orei 19:40“, a declarat ieri locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Alimentarea cu apă a autospecialelor s-a realizat din două zone. În primă fază, apa a fost transportată din comuna Dulcești. Ulterior, cu ajutorul pompierilor voluntari, a fost realizat încă un punct de alimentare dintr-un pârâu aflat la circa 300 metri de biserică. „Au ars biserica, pe o suprafață de aproximativ 250 mp, și toate bunurile din interior. Cauza probabilă a incendiului este scurtcircuit electric produs la un conductor neizolat corespunzător“, a mai spus lt. Andrei Grancea.

În luna mai 2015, Inspecția de Prevenire a ISU a efectuat un control la acest obiectiv, când s-au constatat două nereguli privind apărărarea împotriva incendiilor – modul de deschidere a ușilor și neafișarea planului de evacuare, fiind aplicat un avertisment. „Obiectivul funcționa dinaintea apariției reglementărilor specifice și nu avea obligația să obțină autorizație de securitate la incendiu“, a precizat ofițerul de presă al ISU Neamț.

Recomandările ISU Neamț

Având în vedere că în următoarele două săptămâni, premergător precum și în timpul sărbătorii Învierii Domnului, se vor desfășura multe activități în biserici și mănăstiri, pentru a nu ne confrunta cu evenimente de tristă amintire, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al județului Neamț transmite nemțenilor următoarele recomandări:

– Accesul persoanelor în incinta lăcașurilor de cult se va face în limita capacității construcțiilor respective;

– Pe timpul slujbelor religioase ușile de acces / evacuare vor fi menținute în poziție deschisă;

– Utilizarea lumânărilor aprinse în lăcașul de cult se va face cu atenție, la distanță de siguranță de persoanele din jur, evitând contactul cu hainele sau părul acestora;

– Parcarea autoturismelor personale în apropierea bisericilor sau mănăstirilor se face astfel încât să nu blocheze hidranții de incendiu sau intervenția echipajelor serviciilor de urgență;

– Transportul la domiciliu al lumânărilor aprinse, „lumina sfântă“, se va realiza numai cu ajutorul unor protecții speciale, realizate din materiale necombustibile;

– Se va evita transportul lumânărilor aprinse și a candelelor în mijloacele de transport public sau personale;

– Amplasarea lumânărilor și a candelelor în încăperi se va face cu ajutorul unor suporți care nu se pot aprinde și la distanță de perdele, draperii, ornamente sau alte obiecte și materiale combustibile;

– Nu lăsați nesupravegheate mijloacele de preparare a hranei în funcțiune (aragaz, sobă etc.).

În această perioadă pompierii celor trei detașamente și inspectorii de prevenire au desfășurat misiuni de instruire cu personalul din lăcașurile de cult, cu scopul reducerii riscului de producere a incendiilor și de pregătire în vederea adoptării unui comportament corect în cazul în care s-ar putea produce un asemenea eveniment. Acțiunile vor continua și pe parcursul acestei săptămâni. Rugăm personalul din lăcașurile de cult și pe cetățeni să se alăture pompierilor în activitatea de prevenire a incendiilor.