Cristian Livescu, Ambasador Cultural al Iașului

La propunerea revistei „Convorbiri literare“, publicație de mare tradiție în istoria societății românești, care de curând a împlinit 169 de ani de existență, Primăria și Consiliul Local al municipiului Iași au adoptat recent o hotărâre de instituire și acordare a titlului de „Ambasador Cultural al Iașului“, în cadrul ediției a XX-a a Zilelor „Convorbiri literare“ din acest an. Titlul onorează pe laureații Premiului „Opera Omnia“ de la toate cele 20 de ediții de până acum ale Zilelor revistei. Printre cei prețuiți astfel se află și scriitorul nemțean Cristian Livescu, autorul unor apreciate exegeze asupra operei lui Mihai Eminescu, precum și a numeroase contribuții de critică și istorie literară. El se alătură celorlalți Ambasadori Culturali ai Iașului, dintre care șapte sunt membri ai Academiei Române: Gheorghe Grigurcu, Miron Kiropol, Nicolae Breban, Christian W. Schenk, Mihai Cimpoi, Eugen Simion, Mircea Martin, Adam Puslojic, George Vulturescu, Sorin Alexandrescu, Basarab Nicolescu, Eugen Negrici, Virgil Nemoianu, Ileana Mălăncioiu, Arcadie Suceveanu, Augustin Buzura, Ana Blandiana, Dumitru Radu Popescu, Nicolae Manolescu.

Ce reprezintă acest titlu de excelență pentru scriitorul Cristian Livescu? Iată declarația pe care ne-a făcut-o cu acest prilej:

„Este un semn de prețuire, alături de o misiune frumoasă pe care Noua Junime Literară, din jurul poetului Cassian Maria Spiridon, directorul revistei «Convorbiri literare», o atribuie unor scriitori de primă mărime, pentru a susține în țară și în lume, prin fapta scrisului lor, prestigiul cultural al Iașului, capitala Moldovei. Nu va fi greu să onorez această nobilă misiune, deoarece Iașul se află de multă vreme insinuat în sfera preocupărilor mele pe plan literar, începând cu colaborarea constantă la revistele ieșene (de peste două decenii la «Convorbiri literare») și continuând cu interesul pentru personalitățile nemțene datoare, într-un fel sau altul, spiritului ieșean, începând cu marele nostru clasic Ion Creangă, alături de V.A. Urechia, Vasile Conta, Melchisedec Ștefănescu, G.T. Kirileanu, Ibrăileanu, Sadoveanu, Hogaș. Aș spune că, deloc întâmplător, Civilizația eneolitică, atât de veche și atât de misterioasă, numită Cucuteni își are obârșia în celebra așezare din preajma Iașului și Muzeul cel mai reprezentativ, ca tezaur și amploare a colecției, la Piatra Neamț. Important este să cultivăm pe mai departe dialogul cultural Neamț – Iași, promovând valorile înalte de spirit din cele două spații de veche și bogată tradiție. Iașul a fost și rămâne o mare putere culturală, reperul «spiritului critic» maiorescian, activ și astăzi, «Florența românilor», cum o numea G. Călinescu, referindu-se la viața universitară, și avem toate motivele să-i facem cunoscute pe mai departe virtuțile, care în definitiv aparțin integral sufletului românesc. Iașul trebuie susținut cu tărie să se numere printre Capitalele culturale europene, efigie a modernității pe care urbea aceasta o merită cu prisosință“. (R.L.)