Creștere cu 25% a salariilor în sistemul medical

lefuri* Profesorii amenință cu boicotarea anului școlar, dacă nu primesc și ei o majorare a lefurilor.

După ce peste 22.000 de medici au amenințat cu declanșarea grevei generale, proaspăt întors din concediu, ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, i-a chemat pe reprezentanții acestora la negocieri, alături de premierul Victor Ponta.

„Creșterea salarială de 25% începând cu 01 octombrie 2015 obținută în negociere, urmată de creșterile salariale până la dublarea salariilor având ca termen anul 2017, reprezintă doar un prim pas în ceea ce înseamnă atingerea celor două obiective strategice ale federației: creșterea calității vieții profesionale a salariaților din Sănătate și creșterea calității serviciilor medicale“, ne-a declarat Ionuț Nistor, liderul organizației județene din Neamț a Federației „Solidaritatea Sanitară“.

Ordonanță de urgență

Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, la finalul discuțiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanță de urgență pentru ședința Guvernului de săptămâna viitoare privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

La negocieri au participat ambele sindicate reprezentative din Sănătate – Federația „Solidaritatea Sanitară“ și Federația Sanitas. Toate părțile s-au angajat la acțiuni comune pentru găsirea celei mai bune soluții juridice în vederea eliminării asimilării medicilor din unitățile sanitare de stat cu funcționarii publici.

„Pentru Federația «Solidaritatea Sanitară» lista revendicărilor rămâne deschisă: recunoașterea tuturor drepturilor salariale aferente gărzilor medicilor (dreptul la beneficiul suplimentar de cel puțin 75% pentru depășirea timpului legal de muncă aferent unui CIM; dreptul la sporul de noapte de 25% pentru orele din gardă lucrate în timpul nopții; dreptul la toate sporurile aferente locului de muncă – în medie de 30%); asigurarea disponibilităților financiare necesare în cadrul bugetului FNUASS cât și o creștere proporțională a nivelului de decontare a serviciilor medicale către spitalele publice de către CNASS, elemente esențiale pentru creșterea calității actului medical; asigurarea gratuității formării profesionale continue pentru specialiștii din Sănătate“, se arată într-un comunicat emis, ieri, de Solidaritatea Sanitară.

Calculele sunt făcute

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, care de asemenea a participat la negocieri, la sediul Guvernului, arată că impactul bugetar pentru creșterea salariilor în sistemul sanitar este de 1,3 miliarde lei, calculele fiind deja făcute de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): „Prima creștere de venituri pentru întreg personalul din sistemul sanitar va avea loc din data de 1 octombrie, în cuantum de 25 la sută. Săptămâna viitoare va fi introdusă ordonanța de Guvern. Celelalte etape, în procente de tot 25 la sută, vor fi în anul 2016, 2017. Impactul bugetar este de 1,3 miliarde (lei, n.r.), s-au făcut toate calculele de către Casa Națională (de Asigurări de Sănătate n.r.). A fost prezent și domnul ministru Teodorovici, care a spus că este pregătit să susțină acest proiect. În această perioadă se vor găsi soluții pentru a ne conecta de legea-mamă, de legea salarizării unitare a personalului din sănătate, în așa fel încât să nu existe ca și până acum comasări ale nivelurilor de salarizare pentru profesii diferite. Așa cum s-a discutat la acest moment, chiar preconizăm o dublare a veniturilor actuale în plată. Toate categoriile profesionale din spital vor beneficia de majorări salariale, de la portar și până la ultimul medic. Este vorba de 224.000 de angajați. Dacă ne raportăm la medicii angajați în acest moment în sistemul public de stat, sunt 13.580 de medici“.

Profesorii mai au de așteptat

Premierul Victor Ponta a declarat, marți seara, pe un post central de televiziune, că „deocamdată“ măriri salariale se pot face doar în sistemul medical, precizând că medicii nu au fost contra majorării salariilor profesorilor în 2014. Numai că profesorii amenință cu boicotarea noului an școlar. Sindicaliștii din Educație cer să beneficieze de tratament egal cu al celor din Sănătate. Un comunicat al Federației Spiru Haret avertizează Executivul că „majorările salariale acordate în ultima perioada unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulțumire în rândul angajaților din învățământ“.

În cazul în care nu vor primi și ei salarii mărite, dascălii ar putea face grevă la începutul anului școlar, se mai arată în comunicat.

Geanina NICORESCU