Cresc dările plătite de mediul privat

bani

Intreprinzătorii nemţeni au plătit aproape 591 milioane lei la buget în primele şapte luni ale anului, bani care înseamnă taxe, impozite, accize şi alte dări obligatoriu de achitat. Efortul oamenilor de afaceri de a fi la zi cu aceste plăţi rezidă şi din faptul că suma totală strînsă la buget în această perioadă este mai mare cu peste 42 de milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut şi pe fondul scăderii numărului de contribuabili.

„Avem încasări în creştere la bugetul de stat, unde persoanele fizice şi juridice impozabile au achitat 256,9 milioane lei până la sfârşitul lunii iulie a acestui an, de asemenea la bugetul asigurărilor sociale de stat, unde s-au înregistrat plăţi de peste 233,6 milioane de lei”, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ. Cam la acelaşi nivel cu perioada similară a anului trecut se situează încasările în contul bugetului de asigurări sociale de sănătate, unde anul acesta mediul privat a achitat, în total, peste 93 milioane de lei, în vreme ce la bugetul de şomaj veniturile colectate au fost de 7,22 lei, mai mult decât anul trecut, când s-au adunat 6,73 milioane de lei.

În paralel, intreprinzătorii care au acumulat datorii la bugetele administrate de Fiscul nemţean, ce depăşesc o lună de zile, au intrat în procedură de executare. În cele şapte luni ale anului inspectorii au vizat recuperarea a 137,4 milioane de lei pentru care au emis, în primă fază, somaţii. Astfel, contribuabilii au fost notificaţi de începerea executării şi avertizaţi să achite restanţele, înainte de a li se pune popriri pe conturi şi sechestre pe bunuri. Măsura a adus la buget peste 30,6 milioane lei din start, adică aproape un sfert din suma de recuperat. Administratorii care au rămas cu datorii s-au trezit, apoi, cu conturile bancare blocate de Fisc, care a imobilizat astfel 46,4 milioane de lei, din care s-a încasat jumătate. Datorii datornicilor au fost şi ei executaţi la conturi, sumele de dat partenerilor intrând tot în contul Fiscului, care a avut de recuperat 12,4 milioane de lei de la terţi. În fine, prin punerea sub sechestru a bunurilor existente pe societăţile cu debite la buget executarea a atins ultima etapă, în şapte luni fiind sigilate în favoarea bugetului judeţean bunuri mobile în valoare de 11,5 milioane de lei şi bunuri imobile de 0,08 milioane de lei. „La sfârşitul lunii iulie, fuseseră recuperate la buget aproape 7 milioane de lei din încasările prin popriri la terţi, din plăţile făcute de debitori după instituirea sechestelor şi din vânzarea la licitaţii a acestor bunuri”, a mai spus purtătorul de cuvânt al AFP Neamţ.

Cristina IORDACHE