Credințele și ispitele plantelor magice

La țară, viața curge prin seva acestor plante, cu tot cu legendele și puterile lor

Tina CONDREA

Flora românească este plină de plante cu proprietăți magice, în jurul cărora lumea satelor a „țesut” numeroase legende… Uneori, legendele care au dus vorba puterilor magice ale unei plante se mai cunosc, își mai amintesc de ele bătrânii sau le-au povestit și nepoților. Alteori, nimeni nu mai știe să spună de ce o anumită plantă se consideră că are astfel de puteri, de ce e folosită într-un anume scop și de ce o înconjoară o umbră de mister…

Ce rămâne peste tot în lumea rurală este respectul pentru ierburile magice și de leac. Viața la țară curge prin seva acestor plante, cu tot cu legendele și puterile lor.

*Forța magică a unor ierburi de leac

Piperul și ardeiul iute sunt o pază în fața relelor de orice fel. Spre a-i spori efectul magic,  ardeii iuți prinși în cununi se pun și acum la ferestre și uși, la sate, tocmai pentru protecție.  Sarea alungă diavolul și nu lasă vreo forță malefică să strice socotelile, la fel ca și tămâia, folosită pe scară largă, în toată lumea, inclusiv în diferite religii.

Semințele de muștar luptă și ele cu răul, ulmul lucios protejează de blesteme și gânduri rele. Mărarul contribuie la revigorarea feminității, dar și la transformarea viitorului soț într-un bărbat ascultător, care să nu iasă din cuvântul femeii. Se spune că dacă miresele la altar găsesc boabe de muștar și frunze de mărar, ănseamnă că se îndreaptă spre o viață sub papuc! 

Măceșul aduce prosperitate și pace, urzica are și ea utilizare în protejarea împotriva răului, dar și în descântece de dragoste ori pentru a insufla curaj.

Macul are rol în ritualuri de protecție: de Sfântul Gheorghe, macul presărat în jurul vacii înainte de răsăritul soarelui va proteja animalul de ”a-i fi luat laptele” prin descântec. O capsulă cu semințe de mac purtată de tinerii căsătoriți va va fi un talisman împotriva farmecelor.

*Angelica cu faimă de ”elixir al vieții” 

Angelica este  plantă magică, faima sa fiind cea de ”elixir al vieții”. În tradiţia populară românească, angelica este o plantă cu puteri magice utilizată și de haiducii ce se adaposteu în Munții Gutâiului. Lumea din această zonă credea că planta lasată la macerat în palincă alungă holera, ciuma, gripele, reumatismul și depresia provocată de vremea rea. Se mai spune  că rădăcina de angelică preparată în alcool pur (sau țuică) și băută dimineața pe stomacul gol sau mestecată zilnic câte puțin aduce și păstrează tinerețea și puterea veșnice.

*Floarea de iarba șarpelui aduce bogăție

Despre iarba șarpelui se zice că este o plantă cu puteri magice care înflorește tot în noaptea de Sânziene. Însă floarea ei nu poate fi zărită decât de ”cel chemat de puterea vrăjitorească”. O condiție a culegerii acestei flori speciale este deschiderea cerurilor din noaptea de Sânziene, o sărbătoare de altfel extrem de importantă pentru întreaga filosofie a plantelor de leac. Cel care se încumetă să culeagă floarea de iarba șarpelui  trebuie să ști că are de  suportartat unel șicane venite din partea ielelor. Mai mult terbuie să reziste tentației de a adormi în timp ce așteptă înflorirea. Legenda spune că floarea de iarba șarpelui aduce bogăție celui care a reușit să o culeagă, iar celui care o înghite îi aduce posibilitatea de a vedea viitorul său și al altora, prin simpla atingere. Fetele mari se duc la iarba șarpelui  să-şi afle ursitul, o sapă şi, dacă are rizomul simplu, cred că nu o să se mărite curând. Dacă  rizomul bifurcat, se vor mărita degrabă.