Crăciuniţele, cele mai îndrăgite plante de sezon

crăciuniteAm intrat în perioada în care ghivecile cu crăciuniţe sunt la mare căutare, fiind cadoul cel mai nimerit, în foarte multe cazuri.

Crăciuniţa este o plantă de apartament care a devenit treptat-treptat un  cel mai la îndemână şi „la modă” element decorativ pentru  iarna, în special în perioada Sărbătorilor de Crăciun. Planta este usor de îngrijit şi foarte întâlnită în casele oamenilor din intreaga lume, ea simbolizând şi venirea Crăciunului.

Crăciunițele sau Poinsettia, cum mai sunt cunoscute plantele care în preajma Crăciunului îşi colorează frunzele din partea superioară în roșu, au devenit unele dintre cele mai cunoscute și mai des întâlnite plante decorative din România.

Aceste flori sunt plante perene și au fost adaptate, în prima jumătate a secolului XX,  la cultivarea în ghivece. Datorită combinației de roșu și verde, dar și a faptului că frunzele acestora se înroșesc în perioada în care durata zilei este mai scurtă, s-a ajuns să fie asociate cu Sărbătoarea Crăciunului. După 1989 și în țara noastră au apărut astfel de plante, primele fiind aduse din import, pentru ca mai apoi cultivatorii români au înceaput să le crească în sere, aşa că  numărul florilor de pe piață să crească foarte mult.

 

*”Secrete” privind îngrijirea crăciuniţelor

Persoanele care vor primi drept cadou în această perioadă o crăciuniță și doresc să o păstreze cât mai mult cu frunze roșii și frumoase, trebuie să ştie câteva „secrete”,  de care musai  trebuie să se țină cont.

Plantele nu trebuie ținute lângă calorifer, pe pervazul geamului. Florile au nevoie de un loc luminos, cu lumină pe tot parcursul zilei, dar să nu fie căldură excesivă. Udarea trebuie să fie moderată. Crăciunița nu este o plantă care să vrea foarte multă apă. În funcție de temperatura din casă, va cere singură udare pe zi. Mai sigur e ca să se urmărească floarea preferată, iar atunci când se usucă pământul din ghiveci, imediat se completează deficitul cu puțină apă. În farfurioarele ghivecelor cu crăciuniţe nu trebuie niciodată să rămână apă pentru că vor putrezi rădăcinile.

Crăciunițele care au fost îngrijite corespunzător, stau roșii până în luna aprilie, atunci când planta intră într-o perioadă de repaus. Primăvara, frunzele se usucă, iar ghiveciul cu tulpina rămasă se depozitează pe perioada verii într-un loc umbros. Pentru ca frunzele să se înroșească în perioada Sărbătorilor de iarnă, planta trebuie forțată. Acest lucru se realizează prin ținerea crăciuniţelor timp de 16 ore de întuneric neîntrerupt, timp de o lună și jumătate.

Tina CONDREA