Crăciun la 112

În zilele Crăciunului, nemţenii au apelat la 112 mai puţin decât în alţi ani, însă cazuistica le-a pus serioase probleme salvatorilor. „Aceste sărbători se înscriu în categoria „sărbători liniştite”, cu o medie de solicitări sub cea zilnică din 2012″, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ. „În ultimele şapte zile, s-au înregistrat 86 de cazuri de colici biliare, abdominale şi apendiculare. Fie oamenii au fost mai cumpătaţi în ceea ce priveşte alimentaţia şi consumul de alcool, fie prin faptul că aceştia au înţeles că indigestiile se pot trata şi la domiciliu cu simptomatice la îndemâna fiecăruia fără a apela la serviciile de urgenţă”. Din totalul celor 851 solicitări înregistrate în perioada 21-27 decembrie, 144 au fost pentru urgenţe majore „cod roşu”, 94 pentru traumatisme, şi 87 pentru cardiaci care şi-au neglijat tratamentele. Din păcate, s-au înregistrat şi 19 stopuri cardiorespiratorii soldate cu deces.

* I-a rămas o bucată de carne în gât

Un caz mai deosebit a fost cel al unui bătrân din Bozienii de Jos, care a doua zi de Crăciun a fost la un pas de moarte pentru că a mâncat prea lacom. Octogenarul a avut nevoie de salvare după ce o bucată de carne i s-a oprit în gât şi i-a obturat esofagul. Bătrânul a fost dus, cu ambulanţa, la Spitalul de Urgenţă din Roman, unde medicii au constatat că nu pot extrage corpul străin din gâtul pacientului. Drept urmare, au hotărât să-l trimită la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, unde are mai multe şanse de a fi salvat.

* Oftalmologia spitalului judeţean nu are linie de gardă de sărbători

În zilele Crăciunului au ajuns la Iaşi şi alţi pacienţi cu afecţiuni grave care nu au putut fi tratate la Piatra Neamţ din cauza lipsei medicilor de specialitate. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ sunt angajaţi prea puţini oftalmologi şi lipsa unei linii de gardă în zilele de sărbătoare a făcut ca pacienţii cu afecţiuni oculare uşoare să fie trataţi, până la un punct, de medicii din urgenţă şi apoi rugaţi să revină pe data de 27 decembrie, când este zi obişnuită de lucru şi vin oftalmologii la serviciu. „La compartimentul de oftalmologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ lucrează patru medici, dintre care unul este scutit de a face gărzi, iar în perioada sărbătorilor nu este oftalmolog de gardă. De aceea, am decis ca atât de Crăciun cât şi în zilele de 31 decembrie, 1 şi 2 ianuarie, când nu avem medic oftalmolog de gardă, cazurile să fie preluate în Urgenţă, iar dacă medicii de acolo consideră că este nevoie de intervenţia specialistului să fie chemat doctorul de acasă, iar cazurile deosebit de grave să fie trimise direct la Iaşi”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul SJU Neamţ. Chiar în prima zi de Crăciun a fost un caz de agresiune mai deosebit, soldat cu un traumatism orbital dreapta cu afectarea vederii. Medicii din Urgenţă au decis ca T.E., de 38 de ani, din Piatra Neamţ, victima agresiunii, să fie transportată la Iaşi pentru a beneficia de îngrijiri oftalmologice. Din păcate, din cauza penuriei de oftalmologi, şi programul de lucru din policlinică a fost dat peste cap. Bolnavii pot beneficia de tratamente numai în tura de dimineaţă, până la ora 13, pentru că medicul care lucra după-amiaza este în concediu.

* Pediatria, supraaglomerată

În policlinică, la cabinetul de Pediatrie nu este medic până pe 7 ianuarie, pentru că este perioada… concediilor. Copiii care vor avea nevoie de consultaţie şi tratament vor trebui duşi direct la spital, în secţia pediatrie. „În acest moment secţia este arhiplină, pentru că, de Crăciun, am avut foarte multe cazuri de viroze respiratorii şi afecţiuni digestive destul de grave, care au necesitat spitalizare”, ne-a spus dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei pediatrie din spitalul judeţean. Au ajuns la spital îndeosebi sugarii şi copiii cu vârste între 3 şi 7 ani, iar majoritatea micuţilor au trebuit internaţi, astfel încât Moş Crăciun a fost nevoit să vină şi la spital.