Coşmar pentru aleşii nemţeni cercetaţi de A.N.I.

*Agenţia Naţională de Integritate are cote de 92%, respectiv 94% pe decizii date, rămase IREVOCABILE

Primarii, consilierii locali sau alţi aleşi din Neamţ care au decizii nefavorabile de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au toate motivele să nu doarmă liniştiţi – mai bine de 9 din 10 „sentinţe” date de inspectorii insituţiei au rămas bătute în cuie prin validarea de către instanţe sau prin faptul că cei vizaţi şi-au dat seama că e inutil să le conteste.

Scapă (greu) cine poate…

Ca orice decizie a unor funcţionari, şi cele date de ANI pot fi confirmarte la instanţe. Din păcate pentru ei însă, şansele contestarilor sunt minime, după cum relevă un raport difuzat ieri de instituţia respectivă. „Rata de confirmare a investigațiilor A.N.I., rămase definitive prin decizii irevocabile ale instanțelor sau prin necontestarea raportului de evaluare, este 94 % pe cauzele de incompatibilitate, 92 % pe cazurile de conflicte de interese și 72% în cazurile de averi nejustificate”, spune ANI. Altfel spus, pe principalele capete de acuzare care îi vizează pe aleşi – incompatibilitate sau conflict de interese – speranţa la instanţa de judecată este precum celebra „luminiţă de la capătul tunelului”. Cât priveşte cifra mai redusă de “rată de succes” la cazurile de conflict de interese, de doar 72 la sută, trebuie menţionat faptul că acesta este un capăt de acuzare care a vizat, în general, mai mult, alte categorii decât cele de aleşi. E vorba de funcţionari publici, de demnitari numiţi. Iar în cazul aleşilor locali, în general, “averea nejustificată” a mers în coroborare cu incompatibilitatea sau cu conflictul de interes, altfel spus, dacă au scăpat de acuzaţia cu “averea”, au pierdut pe partea în care au confundat bugetul public cu interesele familiei.

138 de “încondeiaţi” în mai puţin de două luni

“Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința opiniei publice o sinteză a cauzelor finalizate de inspectorii de integritate în perioada martie – aprilie 2014.
În perioada menționată, Agenția a identificat 138 incidente de integritate: 87 incompatibilități, 30 conflicte de interese de natură administrativă și penală, 10 situații în care s-au identificat diferențe nejustificate între avere și venituri, 10 cazuri privind posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declaratii și 1 caz privind posibila săvârșire a infracțiunii de evaziune fiscală. Diferența totală nejustificată constatată în perioada martie – aprilie 2014, în cele 10 cazuri, este de 6.729.257 Lei – aprox. 1.529.376 Euro. Prejudiciul constatat în perioada martie – aprilie 2014, în cele 30 cazuri de conflicte de interese administrative și penale, este de 29.383.814 Lei – 6.678.139 Euro”, precizează comunicatul ANI de ieri.
Parlamentari, magistraţi, înalţi funcţionari – pa!

“Cele 138 incidente de integritate au vizat un număr de 121 persoane evaluate, după cum urmează: 23 deputați; 10 senatori; 1 președinte de consiliu județean; 19 consilieri județeni sau locali; 33 primari sau viceprimari; 2 judecători; 1 procuror; 11 funcționari publici; 15 persoane cu funcții publice de conducere din cadrul instituțiilor publice; 1 membru în cadrul Consiliului de Administrație al S.C. APA CANAL 2000 S.A., Pitești; 1 fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune; 1 membru al Comitetului Director al Societății Române de Televiziune; 1 membru al Comitetului Director al Societății Române de Radiodifuziune; 1 membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune; 1 redactor șef al postului Radio România Cultural din cadrul Societății Române de Radiodifuziune”, precizează aceeaşi sursă.
Potrivit ultimului raport general de activitate al A.N.I., Agenția a finalizat până în prezent 7.519 cauze, dintre care peste 1.000 se referă la incompatibilități (797), conflicte de interese (307) și averi nejustificate (72).

D. VINCA