Corhana – satul pe care-l înghite pământul

Crăpături adânci care ar putea înghiţi un om cu totul se cască pe Dealul Gropii din satul Corhana, comuna Dulceşti. Priveliştea este cu adevărat înfiorătoare, iar tristeţea şi îngrijorarea de pe feţele oamenilor completează tabloul disperării din această comunitate.

Un localnic cu mâinile în şolduri priveşte în zare, către biserica prăbuşită într-o rână, încercând parcă să intre într-un dialog cu Dumnezeu.

*”Există un pericol iminent pentru case”

Încercăm să-i aflăm durerea… „Râul Moldova afectează mult satul, sunt alunecări de teren şi casele de mai jos sunt aproape dărâmate”, spune omul suflecându-şi mânecile a treabă. „Statul român ar trebui să ne ajute să facem plantaţii aici în zonă pentru a opri pământul care o ia la vale. De la Dealul Gropii încolo cât ţine satul se spune că fuge tot terenul şi casa mea şi a vecinilor au pereţii crăpaţi, pentru că terenul se tot lasă. Îi humă dedesubt şi la umezeală îţi pleacă casa la vale, e o problemă veche de 15-16 ani. Se lucrează mereu, încet, fiindcă nu sunt bani ni se tot spune că e austeritate”.

Crăpăturile din case devin tot mai mari şi mai ameninţătoare, iar riscul de a se prăbuşi tot satul este iminent dacă nu se face nimic nici anul acesta.

Viceprimarul Daniel Cucu vorbeşte despre demersurile făcute până acum:

„Este un adevărat pericol. Satul Corhana, din spusele bătrânilor, a fost ceva mai sus, dar s-a lăsat terenul, din cauza eroziunii şi abaterii albiei râului Moldova către malul drept. Noi am încercat pe partea aceasta să salvăm biserica şi am înţelenit solul plantând nişte salcâmi, deci aici problema ar fi rezolvată. Dar, mai este o localitate Poiana unde trebuie să găsim urgent o soluţie, pentru a dirija cursul albiei Moldova spre stânga, înspre Pildeşti şi am rezolva în acest fel două probleme. Noi am făcut demersuri atât la consiliul judeţean, cât şi la prefectură, alături de domnul primar Leoreanu. Am fost invitaţi de domnul prefect şi am discutat amănunţit, cu specialişti de la SGA, de la mediu, să luăm măsuri cât se poate de urgent. Problema majoră sunt fondurile, noi insistăm în acest sens la toate instituţiile. Există un pericol iminent pentru casele din Corhana şi nu mai suportă nici un fel de amânare!”.

* Soluţie provizorie: plase de salcâmi

„Aici ar trebui în primul rând o plantaţie de puieţi de salcâmi de jur împrejur, pentru că râul Moldova se deplasează înspre sat şi casele o iau la vale. Fântânile nu mai au apă potabilă din aceeaşi cauză. Noi, oamenii, trebuie să fim foarte uniţi, să punem umăr la umăr şi să facem o perdea de salcâmi în această zonă”, îşi dă cu părerea un alt gospodar al satului.

Plantarea de puieţi de salcâmi nu ar rezolva problema în totalitate, dar măcar ar opri pentru un timp alunecările de teren sau le-ar încetini.

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a antamat o donaţie de 1 milion de puieţi de salcâmi ce urmează să fie aduşi din judeţul Constanţa, de la pepiniere, pentru rezolvarea mai multor probleme din judeţ, începând cu parazăpezile. „Deja am discutat cu domnul primar Michiu şi am stabilit, de comun acord, să le trimitem puieţi de salcîmi, pentru a rezolva ce se mai poate în satul Corhana”, a precizat Culiţă Tărâţă.

Primarul de Dulceşti, Mihai Michiu a trimis la judeţ o adresă în care precizează că ar avea nevoie de un minim de 50.000 de puieţi de salcâmi pentru a realiza în zonă o plasă forestiere de protecţie pentru susţinerea solurilor de humă ce provoacă alunecările de teren.