Copilărie fără delicvență la  Şcoala  11

copiiPoliţiştii de prevenire s-au consultat cu inspectorii şcolari şi au ales Școala Gimnazială nr. 11 din Piatra Neamț pentru activităţile din cadrul campaniei „Copilărie fără delincvenţă” ce a fost aplicată cu puţin înainte de vacanţa intersemestrială. Recent, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză Prevenire al Poliţiei Neamţ au desfășurat activități din cadrul campaniei cu grupul țintă de elevi din clasele V-VII, cu părinții și cadrele didactice. “La acţiuni au participat şi poliţiştii de investigații criminale împreună cu specialiști din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamț, care au avut întâlniri cu conducerea Şcolii Gimnaziale nr.11 și au planificat de comun acord activitățile ce vor fi desfășurate în rândul elevilor din clasele V-VII, fiind realizat un grafic al orelor de dirigenție şi organizându-se o întâlnire de lucru cu profesorii diriginţi şi consilierul educativ în scopul identificării  celor 10 elevi ce vor fi recrutați ca voluntari. Totodată, a fost prezentat și conceptul de consiliu de prevenire a delincvenței juvenile, activitate ce are ca rol sprijinirea implementării campaniei în unitatea de învățământ”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

În această perioadă au avut loc întâlniri cu elevii claselor V-VII în vederea pregătirii lor de a nu deveni victime sau infractori şi pentru a-I învăţa un  comportament bazat pe respectarea normelor de convieţuire social. Pentru ca acest consiliu de prevenire a delincvenței juvenile să poată funcţiona a avut loc o întâlnire cu elevii care fac parte din acest consiliu  pentru a le fi dezvoltate abilităţi necesare desfăşurării unor activităţi de voluntariat în cadrul acțiunilor de prevenire a delincvenţei juvenile și pentru creșterea gradului de implicare și responsabilizarea a copiilor, prin cooptarea lor la organizarea evenimentelor preventive.

În cadrul activităților cu caracter informativ-preventiv au fost prezentate obiectivele campaniei şi mesajele ce trebuie distribuite, cu prezentarea  unor teme privind prevenirea delincvenţei juvenile şi a tipurilor de acţiuni în care vor fi implicaţi. “Activitățile planificate vor continua după vacanța intersemestrială, iar cei 10 elevi care fac parte din consiliul de prevenire a delincvenței juvenile au fost provocați de oamenii legii să realizeze un punct de informare în școală unde vor posta mesajele informativ-preventive din campanie. Această campanie a fost demarată în luna ianuarie de IGPR şi Institutul Pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, cu sprijinul Ministerului de Interne din Cehia şi Bulgaria. Finanţarea acestei campanii a fost asigurată prin programul de granturi al Comisiei Europene –  Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii (ISEC) și se va derula până în luna martie a acestui an.

Proiectul ,,Copilărie fără delincvenţă” a fost iniţiat în urma identificării nevoii de a intensifica activităţile de prevenire a criminalităţii în rândul minorilor care nu au împlinit vârsta răspunderii penale, respectiv 14 ani. Atât datele statistice, cât şi constatările din teren ale poliţiştilor şi asistenţilor sociali au condus către concluzia că aceşti minori reprezintă un grup vulnerabil din punct  de vedere infracţional. Astfel, scopul campaniei este creşterea eficienţei programelor de prevenire a delincvenţei juvenile la minorii cu vârsta  sub 14 ani și creșterea gradului de informare a elevilor, a părinților și a cadrelor didactice. Prin aceste acțiuni se urmărește atât informarea cetățenilor cu privire la fenomenul delincvenței juvenile, cât și conștientizarea publicului țintă (minori, părinți, profesori) cu privire la prevederile legale și modalitățile concrete de prevenire a delincvenței juvenile la minorii sub 14 ani.

Cristina IORDACHE