Copil depistat cu meningită virală la Grădiniţa „Daniela Cuciuc”

* DSP Neamţ a dispus dezinfecţia de urgenţă a incintei şi triaj epidemiologic zilnic

Apariţia unui caz de meningită virală la o grupă de copii de la Grădiniţa „Daniela Cuciuc” din Mărăţei a pus pe jar Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Imediat după ce vineri, 12 decembrie, un copilaş cu simptome de meningită virală a fost dus cu salvarea la spital, epidemiologii din cadrul DSP Neamţ au dispus aplicarea măsurilor specifice pentru limitarea transmiterii virusului în colectivitate. Drept urmare, s-a procedat la dezinfecţia clasei, a blocului alimentar şi a grupurilor sanitare.

Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul DSP Neamţ, ne-a declarat că, la grădiniţa cu pricina, a dispus efectuarea triajului epidemiologic zilnic, având în vedere că meningita virală poate fi contagioasă şi-i sfătuieşte pe părinţi să fie atenţi la starea sănătăţii copiilor, iar la cel mai mic semn de boală să-i ducă la medic. Copilul cu simptome de meningită a rămas internat în secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pentru tratament sub supraveghere medicală.

Meningita virală, în cazurile severe, poate duce la febră şi frisoane. Boala poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate. Afecţiunea se manifestă prin gât înţepenit şi durere în zona cervicală, febră, dureri de cap, stări de vomă, somnolenţă, dureri musculare, frisoane, fotofobie (bolnavul nu suportă lumina). În cazul copiilor foarte mici pot apărea iritaţiile pe piele, refuzul de a mânca şi plânsetele atunci când sunt ţinuţi în braţe.

Este foarte important consultul de specialitate imediat ce se observă simptomele descrise mai sus deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate dacă este meningită şi, dacă da, ce tip este şi ce tratament se impune.

Pentru confirmarea diagnosticului, se recurge la teste de sânge, putându-se ajunge la puncţie lombară -care constă în prelevarea unei mostre de lichid cerebro-spinal şi se va testa pentru depistarea prezenţei de microorganism care pot cauza meningita- ori la tomografie computerizată.

Meningita virală poate fi tratată cu medicamente antiinflamatoare şi prin consum ridicat de lichide, care grăbesc vindecarea. Tratată corespunzător, această formă de meningită poate fi vindecată în mai puţin de două săptămâni.

 

Geanina NICORESCU