Copiii nu mai pot fi înscriși direct în clasa I

Clasa1*„Copilul de 6 ani nu are ce căuta la clasa întâi, dar consider o greșeală și clasa pregătitoare; avem în tratament copii cu neuroastenie, stresați, cu ticuri, pentru că nu au fost pregătiți să plece de la grădiniță atât de repede“, a afirmat psihiatrul Margareta-Paula Iliescu

Din toamnă, Ministerul Educației nu mai acceptă excepții la înscrierea în învățământul primar, deci copiii nu vor mai putea sări clasa pregătitoare pentru a fi înscriși direct în clasa I. Părinții copiilor care împlinesc 6 ani pana pe 31 august 2016 sunt obligați să îi înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare. Copiii care fac 6 ani după această dată pot să fie înscriși în clasa pregătitoare, dacă trec evaluarea psihosomatică. Prevederile fac parte din proiectul Metodologiei privind înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2016-2017, pe care Ministerul Educației l-a scos, acum două zile, în dezbatere publică.

Dr. Margareta-Paula Iliescu, șefa pavilionului de psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, consideră că a „sări“ de la grădiniță direct în clasa I punea la grea încercare psihicul copilului, fiind o trecere prea abruptă de la joc la un program strict, cu ore bine definite, cu scriere și socoteli. „Trecerea prin clasa zero pregătește copilul pentru clasa I, dar vreau să subliniez că niciodată nu am fost de acord cu înființarea clasei pregătitoare la școală, pentru că îi epuizăm pe cei mici, când încă sunt la vârsta jocului. Copiii, la 6 ani, nu sunt suficient dezvoltați psihosomatic pentru asimilarea unor cunoștințe din programa școlară. Nu pot fi atenți atâtea ore, memoria nu e suficient dezvoltată pentru acumularea materiei școlare și nu e de mirare că deja avem în tratament copii cu neuroastenie, copii stresați, cu ticuri căpătate pe fond de stres, pentru că nu sunt pregătiți să facă față atât de devreme cerințelor de la școală“, ne-a declarat Margareta-Paula Iliescu.

Anul acesta, înscrierile în clasa pregătitoare se desfășoară în școală în perioada 29 februarie-18 martie. În ultimii ani, când s-au făcut înscrierile la școală, ministrul educației a dat o derogare pentru ca să poată fi înscriși și cei mici direct în clasa întâi, dacă treceau anumite teste de evaluare psihosomatică sau dacă aveau vârsta necesară. De această data însă, reprezentanții ministerului vor să aplice legea întocmai, iar înscrierile să se facă doar pentru clasa pregătitoare.

Elevii înscriși la școala de circumscripție vor urma automat cursurile la această școală. După ce au loc înscrierile la școlile la care elevii sunt arondați, pe locurile rămase libere va avea loc înscrierea copiilor care nu locuiesc în acele zone. Dacă numărul de cereri de înscriere din afara circumscripției este mai mare decât numărul locurilor rămase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice.
Criteriile generale de departajare sunt existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (este asimilat acestei situații cazul copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/plasament familial), existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte, existența unui frate, a unei surori înmatriculate în școala respectivă.

Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare 2016

22 februarie 2016: Afișarea circumscripțiilor școlare la fiecare școală si pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean; Afișarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor, precum și a instituțiilor unde se realizează evaluarea; Afișarea la sediul școlilor a criteriilor specifice de departajare, realizate de școli.
24 februarie – 3 martie 2016: Organizarea Zilei Porților Deschise la școli, în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot să viziteze clasele în care vor învăța copiii de la pregătitoare și pot să discute cu personalul scolii.
Potrivit Calendarului de înscriere pentru acest an, în perioada 23 februarie – 16 martie 2016 va avea loc evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică, în intervalul 23-17 martie 2016 – comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

Pe 22 februarie 2016 se va face afișarea la sediul școlilor și al inspectoratelor școlare a programului de completare a cererilor-tip de înscriere în clasa pregătitoare.

În perioada 29 februarie – 18 martie 2016 va avea loc completarea de către părinți, online sau la școala pe care părinții vor ca cei mici să o urmeze, a cererilor-tip de înscriere. Validarea acestor cereri-tip de înscrieri se face între orele 8:00-20:00, de luni până vineri, și între orele 9:00-13:00 sâmbăta.
Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe pe 21 martie.

Geanina NICORESCU

FOTO: CLOPOȚEL