Copiii, despre gustul succesului: Elevii din Brusturi reprezintă România la etapa internațională a concursului „Prietenii pompierilor“

 

Cei 20 de elevi de la Școala Gimnazială „Ieremia Irimescu“ din Brusturi care s-au calificat la etapa internațională a concursului „Prietenii pompierilor“ au toate motivele să fie mândri de rezultatele lor.

Faza de calificare, cea națională, desfășurată recent la Târgoviște, a fost una extrem de grea, iar cele două echipaje de fete și de băieți au concurat cu alte 8 și, respectiv, 10 echipaje din țară, cel puțin la fel de bine pregătite. Probele nu sunt dintre cele mai ușoare, fiind concepute să reflecte îndemânarea de mici pompieri în diverse activități de reacție și intervenție la situații de urgență. Dar copiii s-au pregătit temeinic, sub îndrumarea profesoarei Elena Tănase, cu sprijinul pompierilor nemțeni, al administrației locale din comune Brusturi și al celei din comuna Pipirig, precum și cu bani de la Inspectoratul Școlar Neamț.

Partea frumoasă a experienței acestor copii vine și din prisma faptului că, în ciuda dorinței lor de a câștiga și a sprijinului oferit de cei implicați, au învins unele probleme tehnice. Pregătirea lor a depins de materialele pe care le-au furnizat partenerul tradițional, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț, și de instruirea asigurată de plt. adj. Irina Mariana Popa din cadrul Serviciului protecție, pregătire și educație preventivă a populației al Inspecției de Prevenire. Însă copiii au trebuit să se „lupte“ la antrenamente cu furtunuri de 20 de metri din dotarea ISU, deși în concurs acestea nu au decât 15 metri. „Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Brusturi nu are furtunuri de 15 metri, cum sunt în competiție, ei ne-au ajutat la partea de pregătire cu alte materiale. Am primit sprijinul SVSU Pipirig cu furtunuri de 15 metri, am avut materiale și de la ISU“, a precizat profesoara Elena Tănase, prezentă la conferința de presă de joi, 4 august, organizată de conducerea ISU Neamț.

Și cum orice obstacol apare doar pentru a fi soluționat, rezultatele deosebite ale copiilor din ultima competiție au determinat primăria să continue investițiile. „S-a beneficiat și de sprijinul primarului Daniel Lozonschi, sigur va sprijini și participarea la etapa națională viitoare“, a spus colonelul Ioan Nițică, șeful ISU Neamț, convingere întărită de profesoara Tănase, care a anunțat că deja primăria a dat comandă pentru achiziționarea furtunurilor de 15 metri.

*Neamțul are cele mai multe echipaje „Prietenii pompierilor“

Pregătirea copiilor continuă, pentru că anul viitor vor merge în Austria, la ultima fază, cea internațională, a concursului „Prietenii Pompierilor“.

Ei reprezintă nu doar județul Neamț și cele peste 200 de echipaje care au concurat la această ediție (de la faza locală până la cea națională), ci și România, așa încât eforturile elevilor din Brusturi sunt cu atât mai remarcabile.

Comandanții echipajelor care ne vor reprezenta în Austria vorbesc firesc și cu mândrie despre rezultatele lor. Mihaela și Alexandru, amândoi în clasa a VII-a, au fost invitați de onoare la conferința de presă de joi. „Am participat pentru a doua oară la concursul «Prietenii pompierilor» și sunt foarte mândră de rezultatele obținute. Ne-am pregătit foarte mult înainte de a merge la Târgoviște. A fost un pic obositor, dar ne liniștea gândul că vom obține un rezultat bun și vom merge mai departe. Mă bucur de rezultatele obținute“, a spus Mihaela Andreea Movilă.

În scurtul său speech, Alexandru Robert Chirilă a dat dovadă că este adeptul faptelor: „Din punctul meu de vedere, concursul a fost unul frumos și aș participa încă o dată cu mare plăcere“.

Competiția este organizată de Ministerul Educației în parteneriat cu IGSU, așa încât partea de finanțare pentru deplasarea în Austria va fi asigurată de minister, la fel cum banii pentru participarea la națională au venit prin Inspectoratul Şcolar.

Copiii care fac parte din echipajele cercurilor tehnico-aplicative sunt elevi cu vârste de la 11 la 15 ani, iar implicarea lor în astfel de activități îi ajută în a se dezvolta armonios. „Aceste concursuri au un mare rol: îi învață pe copii să lucreze în echipă, se leagă prietenii, se modelează caractere“, după cum a spus colonelul Ioan Nițică.

Echipajul de băieți (9 concurenți și o rezervă) s-a calificat la etapa internațională, iar fetele au obținut locul doi la campionatul național și se vor pregăti pentru concursul de peste doi ani, când speră să obțină aurul.

Cristina IORDACHE