Copia legalizată, eliminată din procesul de recunoaștere a calificărilor, în sănătate

La Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti-Bdul Lacul Tei a fost orgonizate manifestarea Ziua Portilor Deschise prilej cu care orice pensionar putea sa vada modul de calculare si recalculare a pensiei proprii.In holurile de asteptare ii intampinau angajati ai Casei pentru cansiliere-pensionari asteptand,nemultumiti.

*În cazul în care o persoană aduce totuși o copie legalizată după document, atunci instituția administrației publice centrale este obligată să o accepte

Medicii și farmaciștii care doresc eliberarea unui Certificat de Conformitate nu mai trebuie să prezinte la Direcția de Sănătate Publică Neamț copii legalizate după documente.

Astfel, potrivit Ministerului Sănătății, pentru a fi recunoscute calificările românești în celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru profesiile de medic, medic dentist și farmacist, se vor depune copii nelegalizate ale următoarelor documente: diploma de licență, respectiv diploma de medic, medic dentist/medic stomatolog sau farmacist; foaia matricolă a diplomei de licență sau după caz a diplomei de medic, medic dentist/medic stomatolog sau farmacist; diplomă de Bacalaureat; carnet de rezident; carte de muncă; documentele de schimbare a numelui, de exemplu certificat de căsătorie, contract/contractele individuale de muncă/contractele de voluntariat și sau/actele adiționale ale acestora.

La depunere, copiile nelegalizate vor fi însoțite obligatoriu de originale și vor fi certificate sub semnătură de persoana desemnată din cadrul DSP să primească aceste dosare. După certificare, originale se restituie titularilor.

În cazul în care o persoană aduce totuși o copie legalizată după document, atunci instituția administrației publice centrale este obligată să o accepte.

Solicitanții au în continuare obligația de a depune celelalte acte necesare eliberării documentelor de conformitate în formatul solicitat și până în prezent.

În cazul solicitanților care prezintă documente emise de alte state membre ale UE sau state terțe, de exemplu diplomă de Bacalaureat sau certificat de căsătorie, acestea vor fi însoțite de traducerea în original în limba română.

Măsura a intrat astăzi în vigoare și se înscrie în acțiunile Executivului României de simplificare și debirocratizare a interacțiunii cetățenilor cu administrația publică.

Geanina NICORESCU