Controale sanitar-veterinare de amploare înainte de sărbători

controale*Totodată, se asigură permanența la sediul Direcției Sanitare Veterinare, la circumscripții și în piețe, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică

Inspectorii sanitar-veterinari din județul Neamț au intensificat, de luni, 5 decembrie, controalele în târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul. Scopul lor este acela de a verifica cu minuțiozitate, în perioada premergătoare sărbătorilor, dar și în timpul acestora, modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare de păstrare și comercializare a cărnii și a produselor din carne.

Astfel, în perioada 5 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017 echipele de control ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț va controla, cu precădere, carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, și magazine alimentare.

Trebuie subliniat că, în toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că în târgurile de animale, în piețele agroalimentare, în unitățile de procesare sau în unitățile de desfacere nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare, DSVSA județene și a municipiului București vor aplica măsura suspendării activității până la remedierea tuturor deficiențelor și se vor aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.

De asemenea, la nivelul DSVSA, al circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (CSVSA) și al circumscripțiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ), va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. Va fi afișat programul de lucru , numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, la nivelul DSVSA, CSVSA și CSVZ vor fi afișate locațiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc.

În vederea informării consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul tăierii animalelor în spații neaprobate și fără supraveghere sanitară veterinară, precum și în cazul consumului de carne de porc, care nu a fost testată pentru identificarea Trichinella spp., DSVSA va informa în scris primăriile și prefectura asupra acestor aspecte.

„În scopul asigurării protecției consumatorilor, DSVSA-urile pot solicita, atunci când este necesar, sprijinul altor instituții competente de la nivel județean/local și pot organiza acțiuni comune de control în unitățile care produc, procesează, depozitează și comercializează produse de origine animală, în limita competențelor stabilite de legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate de ANSVSA cu alte autorități. De asemenea, având în vedere apariția unor focare de pestă porcină africană în țările vecine (Republica Moldova, Ucraina), pentru prevenirea introducerii acestei boli pe teritoriul României, considerăm necesară aplicarea unor măsuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul național a porcinelor destinate sacrificării, respectiv pe întregul traseu de la ferme/exploatații către abatoarele autorizare sanitar veterinar“, a transmis ANSVSA.

Geanina NICORESCU