Consumul de droguri, o problemă care a atins cote alarmante

*Tema Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Abuzului și Traficului de Droguri: „Să îi asculți pe copii și tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoși și în siguranță“

Ziua Internațională de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri are, în acest an, sloganul: „În primul rând, ascultă“. Consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societății și continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor, subliniază reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț, cu ocazia acestui eveniment celebrat la 26 iunie.

Tema Zilei Internaționale de Luptă împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri este „Să îi asculți pe copii și tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoși și în siguranță“, iar sloganul „În primul rând, ascultă“.

Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț semnalează că, în anul 2016, la nivelul județului Neamț au fost înregistrate 30 de solicitări la nivelul secțiilor UPU din Piatra Neamț și Roman pe fondul consumului de substanțe, din care 6 din municipiul Roman și 24 din Piatra Neamț. Vârsta persoanelor care au solicitat asistență medicală de urgență este cuprinsă între 13 și 68 de ani! Din acestea, un număr de 13 persoane au consumat noi substanțe psihoactive, denumite generic „produse etnobotanice“, 8 sedative și hipnotice, doi au consumat canabis, 3 alcool cu medicamente și 4 substanțe necunoscute.

Aproape 10% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis

Campania de informare-educare „În primul rând, ascultă“ este o inițiativă de creștere, pe baze științifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiție efectivă în bunăstarea copiilor și tinerilor, a familiilor și a comunităților din care fac parte aceștia, subliniind importanța unei atitudini vigilente și responsabile din partea adulților: părinți, educatori, personal din serviciile preventive, decidenți, și vor încuraja copiii și tinerii din comunitățile noastre să stea departe de droguri. Drogurile ilegale amenință sănătatea și bunăstarea oamenilor. La nivel mondial, 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza supradozelor. Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor și celor dragi, dificultăți enorme și suferință. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relațiile cu persoanele apropiate, deteriorează viața familială și pot ruina oportunitățile copiilor si tinerilor de educație și angajare. Impactul acestora se resimte în comunități, sistemele de justiție penală și în întreaga societate, a transmis DSP Neamț.

Drogurile cele mai consumate sunt canabisul și noile substanțe psihoactive (NSP), fiind cele mai disponibile droguri de pe piață, în percepția elevilor de 16 ani.

Conform celor mai recente studii, realizate atât în populația școlară, cât și în cea generală, în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor. Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare, canabisul este pe primul loc în ceea ce privește cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, canabisul este și cel mai capturat drog, în anul 2015, capturile de canabis înregistrând 44,3% din cantitatea totală de droguri capturate. Tendința de creștere a consumului de NSP, conturată în anul anterior, este confirmată de datele înregistrate în monitorizarea de rutină a indicatorilor privind admiterea la tratament și urgențele medicale datorate consumului de droguri. Ca și în cazul canabisului, rezultatele studiilor indică faptul că, în principal, tinerii sunt cei care consumă astfel de substanțe. Opiaceele, în special heroina, administrate pe cale injectabilă în rândul consumatorilor din București, continuă să fie observate, preponderent, în acest context. Cu toate acestea, o nouă cohortă de tineri consumatori de heroină se evidențiază în anul 2015 în sistemul de asistență, dar și în rezultatele celui mai recent studiu ESPAD“, se arată în „Raportul național privind situația drogurilor 2016“.

Conform aceleiași surse, 8,1% dintre adolescenții de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau hașiș în ultima lună. 1,4% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme. 5,1% dintre elevii de 16 ani au consumat experimental NSP, iar 3,1% au consumat recent. Cele mai consumate NSP sunt cele care se prezintă sub forma amestecurilor de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor, consumul recent de astfel de amestecuri fiind declarat de 2,7% dintre adolescenți.

21 cazuri de deces într-un an

În anul 2015, au fost declarate, la nivel național, 21 cazuri de deces asociat în mod direct consumului de droguri, dintre care 18 cazuri în rândul bărbaților și 3 cazuri în rândul femeilor. Toate cazurile de deces asociate direct consumului de droguri înregistrate în anul 2015, au survenit la persoane în vârstă de până în 44 ani, majoritatea fiind situată în segmentul 25-29 ani (10 din cele 21 de cazuri).

Geanina NICORESCU