Consumatorii, păcăliţi cu produse de proastă calitate

lapteComisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au derulat o acţiune amplă de verificare a modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea  produselor lactate, a untului şi brânzeturilor. În urma verificărilor tematice derulate pe parcursul lunii trecute, în paralel, în toate judeţele ţării, s-au constatat abateri la peste 72% dintre operatorii controlaţi. De asemenea, au fost prelevate câteva zeci de eşantioane de lapte şi produse lactate, care în urma analizelor de laborator efectuate de Laboratorul Larex şi IBA Bucureşti a rezultat că 26% nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuşi sau declaraţi de producători. Au fost recoltate şi analizate eşantioane de brânză de telemea şi brânză proaspătă de vacă, eşantioane de unt, de iaurt, lapte brut şi de caşcaval.

 

* „Telemea” etichetată incorect, pentru un preţ mai mare

 

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au identificat, la un magazin de desfacere din Neamţ, produse din producţie proprie expuse la comercializare cu abateri de etichetare: telemea de vacă sărată, ambalată, la care nu se indica procentajul de sare, lapte proaspăt de vacă comercializat prin intermediul tonomatului la care nu erau înscrise pe eticheta de prezentare informaţii privind starea de comercializare “crud” , menţiunea ”necesită fierberea”, iar preţul afişat nu era clar şi pe înţelesul consumatorului, respectiv nu era specificat în mod clar dacă preţul exprimat se referă la unitatea de măsură sau la unitatea de ambalaj.

Tot în magazine din Neamţ, comisarii au identificat telemea de vacă, preambalată, pe eticheta căreia era înscris conţinut de grăsime în Substanţă Uscată minim 30%, valoare inferioară celei care caracterizează produsul “telemea de vacă” (maturată sau proaspată).

La nivel de judeţ au fost identificate şi nereguli în privinţa modului de respectare a prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor. Spre exemplu, au fost depistate produse etichetate sub denumirea de Telemea capră, în vreme ce denumirea corectă, pusă de producător, era „Specialitate cu lapte de vacă”. Unele produse care aveau indicată la raft menţiunea “promo”, nu aveau precizate preţul vechi şi durata promoţiei. La standuri de produse BIO au fost găsite diverse produse lactate sub sigla “produse BIO”, fără ca acestea să fie certificate BIO. Comisarii au mai identificat iaurt care este însoţit de informaţia “5+1 , 6 la preţ de 5”, pe ambalajul pachetului cu preţul 8,43lei/pachet. Preţul individual al produsului care ar trebui să fie practicat la raft este de 1,69 lei, în fapt preţul afişat fiind de 1, 75 lei/buc, preţ superior celui promovat.

 

* Comercializare a produselor vrac cu cântare neverificate metrologic

 

Alte abateri au constat în lipsa afişării certificatului unic de înmatriculare la registrul comerţului, neafişarea denumirii societăţii/unităţii/ numelui producătorilor particulari, neafişarea numelui şi adresei persoanei fizice care desfăşoară activităţi comerciale, lipsa plachetei INFOCONS, utilizarea la comercializare a produselor vrac cu cântare neverificate metrologic, indicaţiile cântarelor utilizate la comercializarea produselor lactate vrac nu erau vizibile pentru consumatori, neafişarea în mod vizibil a orarului de funcţionare ori lipsa achiziţionării registrului unic de control.

Reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ recomandă cetăţenilor o atenţie deosebită când cumpără lapte şi produse din lapte, să verifice în primul rând ambalajul. Dacă acestea este bombat, rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman. De asemenea, cumpărătorul trebuie să verifice dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător.

„Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. La cumpărarea produselor alimentare şi implicit a laptelui şi produselor din lapte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea unui produs”, au subliniat comisarii pentru protecţia consumatorilor, prin intermediul unui comunicat de presă.

În urma controalelor au fost dispuse măsuri drastice, de oprire de la comercializare a sute de kilograme de lactate şi tone de lapte, iar patronii depistaţi cu nereguli au primit câteva zeci de amenzi şi avertismente. La nivelul întregii ţări au fost aplicate 815 sancţiuni contravenţionale, constând în 505 amenzi contravenţionale însumând 1.387.750 lei şi 310 avertismente, pentru încălcarea reglementarilor privind protecţia consumatorilor.

 

Geanina NICORESCU