Constructor amendat pentru expunerea angajaţilor la riscuri

itm neamtFirmele nemţene de construcţii care realizează lucrări de termoizolaţie şi de săpături sunt verificate de inspectorii de muncă în ce priveşte modul cum sunt respectate normele minime de securitate şi sănătate în muncă.

“Aceste controale au drept scop creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, având obiectiv declarat instaurarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi professional. Ca şi consecinţă a celor mai sus menţionate, se preliminează diminuarea urmărilor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale menţionate de către angajatorii din domeniul construcţiilor”, a declarat juristul Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ.

La ultimele controale au fost făcute vizite la 5 societăţi comerciale cu acest obiect de activitate. Inspectorii de muncă au verificat dacă sunt utilizate echipamentele de protecţie corespunzătoare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă în activităţile care impun lucrul la înălţimeşi la lucrările de săpături, dacă sunt utilizate echipamente de muncă prin care să se asigure protecţia împotriva pericolului de electrocutare. Nu în ultimul rând, s-a verificat dacă se respectă prevederile privind autorizarea funcţionării echipamentelor de muncă de ridicat şi autorizarea  personalului deservent, privind asigurarea şi utilizarea echipamentului colectiv de protecţie, asigurarea şi utilizarea echipamentului individual de protecţie, precum şi instruirea lucrătorilor referitor la necesitatea purtării acestuia.

„Au fost verificaţi cinci angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41, 42 şi 43 – privind utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă specifice domeniilor construcţiilor de clădiri şi a lucrărilor speciale de construcţii. Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănăţii în muncă, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale din care 5 avertismente contravenţionale şi o amendă în valoare de 3.500 de lei, şi au fost dispuse 6 măsuri pentru remedierea deficienţelor identificate de către inspectorii de muncă”, a mai spus juristul Nicolae Hârlea.

Dintre neregulile depistate şi sancţionate se numără lipsa semnalizării securităţii şi sănătăţii în muncă la serviciile unde există risc de cădere de la înălţime, neasigurarea de echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor (schele, podine, etc.), precum şi neasigurarea echipamentului individual de protecţie pentru toţi salariaţii din unităţile verificate.

Cristina IORDACHE