Consiliul Judeţean Neamţ vrea două milioane de salcâmi în zonele cu risc

* În două săptămâni au fost plantaţi 200.000 de puieţi

Circa două milioane de salcâmi se vor planta în această primăvară în judeţul Neamţ, după cum a anunţat Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean. Scopul acestei acţiuni este acela de a stopa alunecările de teren şi pentru înfiinţarea unor perdele forestiere de-a lungul drumurilor care sunt predispuse la înzăpeziri. Acţiunea de plantare a început de circa două săptămâni, s-au plantat 200.000 de puieţi, va continua în această primăvară şi se va relua în toamnă. Până în acest moment s-au plantat o sută de mii de puieţi de salcâm la Văleni, pentru înfiinţarea unei perdele forestiere de protecţie a drumului pe o lungime de 1,6 km. Altă campanie de plantare s-a desfăşurat la Dulceşti, pentru stăpânirea alunecărilor de teren pe o suprafaţă de 1,2 hectare, pentru care s-au folosit 35.000 de copăcei. La Drăgăneşti s-au plantat 25.000 de puieţi pentru o perdea forestieră care se va întinde pe o lungime de doi kilometri. La Bicaz se încearcă stăvilirea alunecărilor pe o jumătate de hectar, cu 20.000 de salcâmi, iar la Valea Ursului s-au plantat tot 20.000 de copăcei, pentru o perdea forestieră lungă de un kilometru.

În perioada următoare se vor planta salcâmi în comunele Stăniţa, Pânceşti şi Secuieni. Campania iniţiată de Consiliul Judeţean a demarat pe 8 aprilie, la Văleni. Comuna nu a fost întâmplător aleasă centru pilot, satele componente fiind mereu înzăpezite pe timp de iarnă. Proiectul derulat de CJ, în parteniat cu primăria locală, prevede fomarea unei perdele de protecţie cu grosimea de 2,40 metri, pe o lungime totală, pentru cele trei localităţi, de 1,5 kilometri. Terenul pentru plantat aparţine în mare măsură sătenilor care au fost convinşi de autorităţile locale de utilitatea acţiunii. Plantarea s-a desfăşurat cu sprijinul a 60 de beneficiari de ajutor minim garantat, al consilierilor judeţeni Mircea Pintilie şi Dan Manoliu şi al preşedintelui CJ, Culiţă Tărâţă.

 „Am demarat o amplă acţiune de plantare a peste două milioane de puieţi în Neamţ, pentru a proteja drumurile şi zonele agricole. Aceşti puieţi ne vin cu titlul gratuit de la Constanţa, în urma discuţiei pe care am avut-o cu preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu. Vor fi realizate perdele de protecţie peste tot în judeţ, acolo unde sunt probeme cu înzăpezirile. Acţiunea este voluntară şi necesară, pentru că, în afara înzăpezirilor mai sunt şi alunecările de teren, cum e cazul la Corhana. Ne vom mobiliza să înfiinţăm astfel de perdele care asigură şi schimbarea microclimatului, dar ajută şi la obţinerea unor recolte superioare. Avem exemplul comunei Secuieni, acolo unde asemenea perdele de protecţie sint din anii 1930. În toamnă, vom identifica 20-30 de hectare de teren pentru înfiinţarea unor pepiniere proprii, din care să asigurăm şi noi puietul necesar, tot sub titlu gratuit. Sper că cetăţenii vor fi de bunăcredinţă şi vor înţelege utilitatea acestui proiect. În fond, când salcâmul va ajunge la maturitate, tot ei vor fi proprietarii lemnului. Sper ca într-un an, doi, să-i convingem, cu răbdare, pe toţi de importanţa acestor zone de protecţie“, a declarat preşedintele CJ Neamţ.

O altă zi în care CJ a continuat campania de plantare a fost miercuri, 17 aprilie, la Corhana, Dulceşti, într-o zonă care se confruntă de mai mulţi ani cu alunecări de teren. Forul legislativ judeţean a fost reprezentat de vicepreşedintele Emilia Arcan şi de Doru Conachi, director tehnic. Dovadă că le pasă de satul lor, peste 70 de beneficiari ai venitului minim garantat, voluntari, tineri, în frunte cu preotul paroh, au pus mâna pe hârleţ şi au plantat 20.000 de puieţi. „Acţiunea este foarte importantă pentru Dulceşti, unde există probleme din cauza alunecărilor de teren. Plantări se fac în tot judeţul, inclusiv în zonele predispuse la înzăpezire. Pe aceste porţiuni, efectele plantării se vor vedea în perioada de iarnă. În toate acţiunile noastre am avut în primari un real ajutor. Acest demers a fost posibil în urma colaborării cu CJ Constanţa, iar meritul este al domnului preşedinte al CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă“, a declarat vicele Emilia Arcan.