Consilierii de la Antidrog Neamț, chemați la „Urgențe“ în 55 de cazuri

drog* Tot anul trecut au fost confiscate 50 kilograme marijuana, 362 plicuri și 823 dots de „produse etnobotanice“ * Vârsta persoanelor care au solicitat în 2015 asistență medicală de urgență este cuprinsă între 10 și 67 de ani! * Pe tot parcursul anului trecut, CPECA Neamț a oferit servicii de evaluare medicală și consiliere pentru 36 de persoane

Disperarea că proprii copii au ajuns niște drogați i-a determinat pe unii părinți să ceară ajutorul specialiștilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) al Județului Neamț. Pe parcursul anului trecut au bătut la ușa CPECA Neamț și adolescenți aflați în situația disperată de a nu putea renunța singuri la substanțele halucinogene, unii dintre ei fiind încă la vârsta copilăriei. Și medicii din secțiile de urgență ale spitalelor au pus mâna pe telefon și i-au chemat în ajutor pe cei de la Antidrog ori de câte ori au avut de tratat consumatori.

„În anul 2015, la nivelul județului Neamț au fost înregistrate 55 de solicitări la nivelul secțiilor UPU din Piatra Neamț și Roman pe fondul consumului de substanțe, din care 11 din municipiul Roman și 44 din Piatra Neamț. Vârsta persoanelor care au solicitat asistență medicală de urgență este cuprinsă între 10 și 67 de ani. Din acestea, un număr de 31 persoane au consumat «produse etnobotanice», 3 au consumat cocaină, 9 sedative și hipnotice, două au consumat substanțe inhalante, 3 au consumat canabis și 7 substanțe necunoscute. CPECA Neamț oferă gratuit servicii de evaluare a consumatorilor de droguri și consiliere a consumatorilor și a familiilor acestora și de informare privind tratamentul consumatorilor de droguri și efectele consumului de substanțe oricărei persoane care solicită astfel de informații și/sau servicii. Astfel, în anul 2015, la nivelul CPECA Neamț au fost incluși în management de caz un număr de 36 de persoane care au beneficiat de următoarele servicii: 80 de ședințe de evaluare medicală, psihologică și socială,  35 de ședințe de informare, 10 consultații medicale, 35 de ședințe de consiliere socială, 30 de management de caz. Beneficiarii sunt majoritari de sex masculin, doar două de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 16-38 de ani. Dintre aceștia, 13 sunt din județul Bacău, 10 din județul Botoșani, 7 din Neamț și 6 din Suceava. Substanța principală pentru care au primit servicii este canabisul (27 de cazuri), urmată de SNPP (8 cazuri) și alcool (1 caz). Sursa principală de referință a fost DIICOT (28 de cazuri), 3 prin intermediul Centrului Județean de Arest Preventiv Botoșani, doi  trimiși de familie, un caz trimis de către Serviciul de Probațiune Neamț, un caz trimis de către Centrul Social Împreună Piatra Neamț și un caz trimis de către DGASPC Bacău“, ne-a declarat Tiberius Agafiței, specialist prevenire în cadrul CPECA Neamț.

* Peste 2.000 de elevi avertizați

Pe parcursul anului 2015, la nivelul CPECA Neamț au fost derulate 16 proiecte de prevenire a consumului de tutun, alcool, droguri ilegale și SNPP, de promovare a unui stil de viață sănătos și formare de abilități, 14 inițiate de către CPECA Neamț.  În cadrul acestora au fost derulate 266 de activități specifice de prevenire, în cadrul cărora beneficiarii au fost 488 preșcolari, 779 elevi din ciclul gimnazial, 1.074 elevi din ciclul liceal, 145 cadre didactice – din care 37 formate în domeniul antidrog, 59 de părinți – informați în 4 ședințe și 679 de părinți – informați prin intermediul scrisorilor de informare.

Partenerii în cadrul proiectelor au fost Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, Direcția de Sănătate Publică Neamț – Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, Instituția Prefectului județul Neamț, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Neamț, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“. Aceste activități de prevenire au fost desfășurate în Grădinița cu program prelungit „Floare de Colț“, Grădinița Școlii Gimnaziale „Daniela Cuciuc“ Piatra Neamț, Grădinița cu program prelungit nr. 5, Grădinița cu program prelungit nr. 8, Grădinița cu program prelungit nr. 12, Școala Gimnazială Nr. 8 Piatra Neamț, Școala Gimnazială Dobreni, Școala Gimnazială Tarcău, Școala Gimnazială nr. 5 Piatra Neamț, Școala cu clasele I-VIII „Elena Cuza“ Piatra Neamț, Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc“ Piatra Neamț, Școala Gimnazială nr. 5 Piatra Neamț, Școala Gimnazială Bălțătești – sat Valea Seacă, Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț, Liceul de Artă „Victor Brauner“ Piatra Neamț, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra Neamț, Liceul Tehnologic „Gh. Ruset-Roznovanu“ Roznov, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamț, Colegiului Național „Ștefan cel Mare“ Târgu Neamț.

* Infracțiunile din domeniul drogurilor, în creștere

În ceea ce privește infracțiunile din domeniul drogurilor la nivel județean, din datele furnizate de către Serviciul pentru Combaterea Criminalității Organizate Neamț, în anul 2015 se observă aceeași tendință înregistrată în anul 2014. Au fost cercetate pentru infracțiuni la Legea nr. 143/2000 – 109 persoane (8 minore), în creștere față de perioada 2007-2013. Infracțiunile constate în anul 2015 au fost 121, față de 112 constatate în anul 2014. În anul 2015 fost confiscate 6 comprimate de amfetamină, 20 g de hașiș, 50,960 kg marijuana, două comprimate de ecstasy, 362 plicuri și 823 dots de SNPP („produse etnobotanice“).

Pentru anul 2016, specialiștii CPECA Neamț și-au propus să ducă la îndeplinire atribuțiile ce le revin din aplicarea Strategiei Județene Antidrog și Planului Antidrog Local 2014-2016, cu accent pe inițierea și derularea unor proiecte de formare de voluntari în localitățile Roman, Târgu Neamț și Piatra Neamț și implicarea acestora în diferite activități de prevenire. De asemenea, vor derula cursuri de formare în colaborare cu cadrele didactice din județ, polițiilor locale din județ și alte categorii de personal, dar vor pune accent și pe stimularea și susținerea demersurilor organizațiilor neguvernamentale din județul Neamț de a implementa proiecte pe domeniul prevenirii consumului de droguri și atragerea de noi surse de finanțare.

Este bine de știut că CPECA Neamț are sediul pe B-dul Traian, nr. 165, Piatra Neamț, iar numărul de telefon la care răspund specialiștii Centrului este 0233.234938.

Geanina NICORESCU