Congolez creștinat de Părintele Iustin

congo crestin (2)

*„Dumnezeu lucrează indiferent de culoare pielii”, spune Aime Lema care are o firmă de contrucții și, printre altele, a lucrat la Căminul de la Mănăstirea Paltin sub îndrumarea duhovnicului de la Petru Vodă

A trecut la religia ortodoxă uimit de puhoiul de credincioși pe care-l vedea, în fiecare joi seara, la Slujba de Sfântul Maslu oficiată la Mănăstirea Petru Vodă de către Părintele Iustin Pârvu.

Congolezul Aime Lema a fost botezat astfel ca ortodox și apoi, tot ortodox s-a cununat și și-a botezat cei doi copii pe care îi are cu soția româncă.

Povestea și experiența trăită de congolez în România, inclusiv în Neamț este una foarte interesantă. „Eu am firmă de construcții. La Mănăstirea Petru Vodă începuse, mai jos, la Paltin construcția acelui cămin. Părintele Iustin nu era mulțumit de cum ies treburile. Am ajuns prin zonă cu alți prieteni români și, din vorbă în vorbă i-am zis că am firmă de profil. M-a întrebat părintele niște chestii, i-am răspuns. Au urmat câteva clipe de tăcere. Apoi a zis către cei cu care era el: <Vreau să facă mai departe lucrarea omul acesta!>. În două zile eram cu echipa de muncitori, cu utilaje, cu tot, la Petru Vodă. Luni de zile, cam un an, doar în week-end plecam la București. Eram cu soția mea dar nu eram căsătoriți”, spune Aime Lema.

Congolezul spune că, astfel, în timpul lucrărilor a văzut că în fiecare seară de joi, la Slujba de Sfântul Maslu, curtea mănăstirii devenea neîncăpătoare. „În prima joi am zis că se întâmplă ceva. Că e vreo nenorocire sau vreo sărbătoare. Mi-au zis că e slujba părintelui Iustin la care vine multă lume. Bine, am zis, treaba lor. Dar joia viitoare la fel. Și tot așa. Mi-am zis că or fi fost mulți nebuni prima dată dar apoi? Ei, după câteva săptămâni, mă duceam spre casă. M-am oprit la Buzău să mănânc. La masă, așa s-a nimerit, am stat cu un preot. M-a întrebat de unde vin, i-am spus și el mi-a zis că am un mare noroc să lucrez lângă un așa suflet mare, de sfânt, ca Părintele Iustin. Și mi-a mai zis și altele. Săptămâna viitoare, la mănăstire, când a venit ziua de joi, m-am dus și eu la slujba părintelui. Nu știu de ce, dar am simțit că mi se ridică părul pe mâini. Și am început să mă uit mai atent la ce e în jurul meu, la ce e în Mănăstire.

Când a venit vremea să ne căsătorim, am hotărât cu soția mea să ne cununăm ortodox. Unii preoți ziceau că trebuie măcar o mirungere, alții că nu. Părintele Iustin m-a ținut așa, în șah, câteva zile, și apoi mi-a zis că mă botează el. Mă bucur că s-a întâmplat așa”, povestește Aime Lema.

 

„La mine e permisă munca la negru”

 

Are acum doi copii, fată și băiat, de 13 și 11 ani. Tot botezați ortodox. Și 22 de ani de când stă în România. „Chiar dacă am altă culoare a pielii, unii nu înțeleg că aici e casa mea. Dar poate că e vina mea, eu am răbdare, o să le explic la toți până înțeleg. Aici trăiesc. Aici muncesc și plătesc impozite. Eu mai zic, așa în glumă, că, pe partea mea de activitate, la mine e permisă munca la negru”, spune congolezul arătând spre culoarea pielii.

Aime Lema nu a uitat niciodată de greutățile prin care a trecut el când a hotărât să rămână în România. În paralel cu afacerea sa, luptă și pentru ca africanii ajunși mai nou în România să se integreze mai ușor: „Le explicăm că românii pot trece peste barierile culturale și că integrarea depinde doar de ei. Cum să vrei să trăiești în România, să muncești aici fără să înveți limba? Păi dacă unul vrea să lucreze ca ospătar, cum ia comanda, cum înțelege ce vrea clientul?”.

„Mă rog și eu pentru Părintele Iustin!”

Congolezul e la curent cu situația dificilă de sănătate prin care trece acum cel care la botezat întru ortodoxie. „Am citit și eu de problemele părintelui. M-am rugat și mă rog și eu ca Dumnezeu să-l facă bine. Românii au nevoie de părintele Iustin. M-am bucurat când am auzit că a fost externat, că a revenit la Mănăstire. Dumnezeu să-i dea putere în continuare!”, a mai spus africanul convertit la credința strămoșească românească.

Daniel VINCA