Conflict pe competența într-un dosar între Judecătorie și Tribunal

tribunal 4Dosarul în care Silviu Gabriel Stroe, 34 de ani, din Piatra Neamț, este acuzat că și-a înjunghiat soția în fața copilului a fost respins de Tribunalul Neamț.

Instanța a invocat un conflict de competență și a decis returnarea cauzei la Judecătoria Piatra Neamț și sesizarea Curții de Apel Bacău. Instanța superioară urmează să decidă dacă acest dosar va fi judecat de Tribunal sau de Judecătorie.

Conflictul a apărut după ce inculpatul a fost trimis în judecată sub acuzația de tentativă de omor prin schimbarea încadrării juridice de procuror. Parchetul a trimis cauza pe rolul judecătoriei, iar instanța s-a autosesizat la primul termen și a declinat competența de judecată la Tribunal.

În ședința de miercuri, Tribunalul a constatat că acuzația de tentativă de omor nu este susținută de concluzia medicilor legiști, care au stabilit că leziunile suferite de soția inculpatului nu i-au pus acesteia viața în pericol și completul a decis retrimiterea dosarului la Judecătorie.

Agresiunea a avut loc la sfârșitul lunii aprilie 2015, în plină stradă și în fața copilului de 9 ani al celor doi soți. Ana Maria a deschis divorț și ulterior a obținut un ordin de restricție împotriva soțului violent. Acesta a tot încercat să-și convingă soția să renunțe la divorț și în seara de 28 aprilie s-a dus la ea la serviciu pentru încă o discuție. Femeia a ieșit de la coaforul unde lucrează, în cartierul Precista, împreună cu copilul și a încercat să-i spună soțului că nu se răzgândește. El s-a înfuriat și a scos un cuțit, lovind-o în abdomen și spre gât. Femeia s-a apărat cu mâna, altfel cuțitul i-ar fi străpuns zona sensibilă a gâtului, în timp ce agresorul a fugit printre blocuri. El a fost prins noaptea de polițiști și reținut. Instanța a dispus apoi arestarea lui preventivă.

Ana Maria Stroe a fost internată de urgență, cu plagă înjunghiată abdominal și la antebrațul stâng, medicii legiști stabilind că leziunile nu i-au pus viața în pericol și că avea nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Astfel, încadrarea juridică inițială a faptei a fost de lovire sau alte violențe împotriva unui membru de familie, iar la finalul anchetei inculpatul a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor. Rămâne ca pe baza dosarului ajuns în instanță Curtea de Apel Bacău să stabilească ce instanță va judeca această cauză și, în consecință, ce acuzație se reține în cazul inculpatului, mai gravă sau mai puțin gravă. (C.I.)