„Confesiunile unui câine“, la Biblioteca Județeană

confesiunile unui caineBiblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ va găzdui marți, 22 decembrie, începând cu ora 12.00, spectacolul de teatru educațional „Confesiunile unui câine“, eveniment organizat de Asociația Culturală REPLIKA, Asociația Red Panda și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Spectacolul este o punere în scenă a romanului „Viață de câine“ de Peter Mayle, fiind conceput de Ioana Macarie și Mihaela Rădescu. Din distribuție fac parte: Mihaela Rădescu, Mădălina Florescu – pian, Cristian Balaș – vioară, Alina Crăița, Emilia Manea, Andrei Gonczi, Toma Albacan și Bogdan Frunzăreanu – video artists. Coregrafia: Ioana Macarie.

Evenimentul face parte din proiectul „Manifest canin în sala de lectură din Moldova“ și este dedicat copiilor între 10 și 18 ani, din orașele Bacău, Bârlad, Botoșani, Fălticeni, Iași, Pașcani, Piatra Neamț, Roman, Suceava și Vaslui.

În cadrul proiectului, aproximativ 1.000 de copii vor viziona spectacolul de teatru „Confesiunile unui câine“ prezentat de Asociația Culturală REPLIKA și vor participa la un Atelier de Educație Civică susținut de Asociația Red Panda.

Spectacolul „Confesiunile unui câine“ are ca subiect lecțiile de supraviețuire ale unui câine comunitar, a cărui poveste de viață l-a făcut celebru. Mărturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferințe, după modelul TED. Spectacolul este interactiv.

„Studii de caz și cercetări din domeniile psihologiei și al psihiatriei demonstrează că violența asupra animalelor este, în fapt, debutul violenței asupra oamenilor și atestă că prevenirea și tratarea timpurie a comportamentului violent față de animale sunt foarte importante, deoarece cu cât copiii agresivi cresc, cu atât ei devin mai puțin receptivi la orice intervenție cu privire la comportamentul lor agresiv“, spun organizatorii.

Miza spectacolului este sensibilizarea, conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor în legătură cu problema câinilor comunitari, pe de o parte, și cu violența împotriva animalelor, pe de altă parte. Mărturisirile personajului sunt făcute cu înțelepciune, umor, ironie, autoironie, cu ceea ce am putea numi „mentalitate canină“. Muzica live, coregrafia și videoproiecțiile aduc un plus de emoție si originalitate spectacolului.

Atelierul de Educație Civică își propune educarea copiilor asupra relației om-animal, asupra nevoilor de bază ale unui câine, promovând responsabilizarea proprietarilor de animale și implicarea în societate.

Irina NASTASIU