Conducerea Apa Serv a vorbit despre facturare şi contorizare individuală a apei

* La Roman metodologia votată de CL a fost suspendată şi a rămas la mâna instanţei

* Costurile pentru branşament separat pot depăşi, însă, 1.200 de lei!

Debranşările Apa Serv pe motiv de neplată continuă, iar proprietarii buni platnici de la bloc sunt tot mai speriaţi că ar putea rămâne pe uscat din cauza celor care nu-şi achită facturile. Soluţia Companiei Apa Serv, de branşare separată şi încheierea unei convenţii individuale de facturare este una viabilă, dar pentru muritorul de rând asta înseamnă un efort financiar de peste 1.200 lei pentru rearanjarea instalaţiei în locuinţă şi, deloc neglijabil, acceptul tuturor proprietarilor de pe scară.

Conducerea Apa Serv a organizat, ieri, o conferinţă de presă pentru a prezenta toate aspectele ce ţin de acest proiect aplicat, din 2010, la o asociaţie din Piatra Neamţ şi două din Roman. Metodologia de repartizare şi facturare a consumului de apă înregistrat la branşamentul condominiului aprobată în şedinţă de CL Piatra Neamţ este aplicabilă, perfect legală, după cum a precizat Cătălin Dughir, directorul Apa Serv Piatra Neamţ, însă ce s-a votat la CL Roman încalcă legea şi există deja un proces pe rolul instanţei.

Jurista de la Apa Serv a subliniat: „Ne-am adresat instanţei de judecată. În prezent, executarea acestei hotărâri, a CL Roman, este suspendată până la soluţionarea definitivă a dosarului, şi ea a fost anulată de Tribunalul Neamţ în primă instanţă. Ulterior, deci anul acesta, a fost emisă Hotărârea Consiliului Local Piatra Neamţ, iar această metodologie este strict în conformitate cu prevederile legale, este uşor de aplicat şi sperăm că, în foarte scurt timp, ea va putea fi aplicată. Această metodologie sperăm să fie aprobată şi de celelalte unităţi administrative care sunt interesate, respectiv Târgu Neamţ, Bicaz, Săvineşti şi Roznov, pentru ca ulterior să fie aprobată prin hotărâre a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară AVA Neamţ. La acel moment, această metodologie va putea fi aplicată în toată aria de acoperiere a judeţului”.

De menţionat că, prin contorizare individuală, cantitatea de apă facturată cuprinde consumul individual şi cota parte din consumul comun.Adică ceea ce se consumă în afara apartamentelor, cum ar fi boxe sau altele. Iar lucrările de proiectare şi execuţie a lucrărilor de modificare a instalaţiei în spaţiu locativ şi montarea contoarelor de apă se vor face pe cheltuiala utilizatorilor individuali. Fiecare contor va fi amplasat în spaţii comune accesibile.PE casa scării, cel mai posibil. Nu este lipsit de importanţă că proiectarea şi execuţia se face cu agenţi economici agreaţi de Operatorul regional, după cum menţionat Cătălin Dughir. Iar peste toate, pentru ca întreg sistemul să funcţioneze, trebuie la fiecare scară un contor de clasă C, acesta fiind montat pe hol ori la subsol, chiar şi la uşa blocului, un contor de precizie, care va înregistra consumul general. Paşii care trebuie urmaţi sunt mulţi, metodologia trebuie armonizată la nivel de judeţ, iar totul porneşte de la acceptul TUTUROR proprietarilor dintr-o scară de bloc. Altfel, nu se poate face absolut nimic. Dacă în tot judeţul s-ar proceda la aşa ceva, ar trebui emise lunar 64.845 de facturi individuale.

Geanina NICORESCU