Condiţii inumane de muncă, descoperite de inspectorii ITM Neamţ Oameni ţinuţi la serviciu în noxe, locuri de muncă fără toalete

În cadrul “Campaniei europene – Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”, desfăşurate din martie până în august 2017, inspectorii ITM Neamţ au identificat probleme la o serie dintre angajatorii controlaţi.

Campania a fost adresată angajatorilor din sectorul public si privat care desfăşoară activităţi în domeniile sănătate, construcţii, industrie alimentară, învăţământ şi comerţ.

În urma vizitelor de control efectuate la 10 angajatori din grupul ţintă, s-au identificat 12 neconformităţi faţă de tematica de control abordată, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. Principalele neconformităţi constatate se refereau la: lipsa dotării locurilor de muncă temporare cu toalete ecologice, niveluri ridicate ale umidităţii si a noxelor fizice în mediul de muncă, deficienţe în cazul instruirii lucrătorilor privind securitatea şi sănătatea în muncă. Au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale cu “avertisment”. Toate măsurile dispuse de inspectorii de muncă au fost realizate de angajatorii controlaţi”, a afirmat Ioan Popescu, inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ.

Obiectivele acţiunii au fost promovarea muncii durabile şi a îmbătrânirii sănatoase încă de la începutul vieţii profesionale; prevenirea problemelor de sănătate pe parcursul vieţii profesionale; conştientizarea şi consultarea angajatorilor, cât şi a lucrătorilor privind implementarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă în contextul îmbătrânirii forţei de muncă;

conştientizarea lucrătorilor tineri asupra riscurilor la care se expun ca urmare a lipsei de experienţă la locul de munca; încurajarea schimbului de informaţii şi bune practici.

Acţiunea s-a desfăşurat în mai multe etape. În prima etapă a fost intocmit grupul ţintă de angajatori, care a fost informat cu privire la metodologia de desfăşurare a campaniei şi s-au efectuat vizite de lucru pentru aplicarea unor chestionare de evaluare de către lucrători, a condiţiilor de muncă de la locul desfăşurării activităţii, iar a doua etapă a constat în vizite de inspecţie pentru identificarea neconformităţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu accent pe aspectele rezultate în urma analizării chestionarelor de evaluare. A treia etapă a fost monitorizarea şi evaluarea impactului măsurilor dispuse asupra lucrătorilor chestionaţi.

Geanina NICORESCU