Concursul Național de poezie „Aurel Dumitrașcu“ și-a desemnat câștigătorul

Concurs Aurel Dumitrascu  castigatoarea Ana Dontu*Scriitoarea Ana Donțu a primit marele premiu, pentru manuscrisul „Cadrul 25“

Concursul național de poezie, debut în volum, „Aurel Dumitrașcu“, organizat de Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț și revista „Conta”, și-a desemnat câștigătorul, în persoana scriitoarei Ana Donțu din Sibiu.

Manuscrisul „Cadrul 25“ a fost selectat de un juriu alcătuit din scriitorii Vasile Spiridon (președinte), Liviu Ioan Stoiciu, Emil Nicolae, Adrian G. Romila, Nicolae Sava, Vlad A. Gheorghiu și Adrian Alui Gheorghe (inițiator și coordonator al proiectului), membri ai redacției revistei „Conta“.

Manuscrisul premiat va fi tipărit la o editură care promovează, cu precădere, poezia debutanților și va fi lansat la Piatra Neamț în cursul lunii noiembrie.

Alături de Ana Donțu, în competiție s-au mai înscris Ioan Bodiu (Ploiești), Cristina Mihaela Botîlcă (Gruiu, Ilfov), Tănase N. Grosu (care semnează sub pseudonimul Th. Grossman, București), Macrina Viorica Lazăr (Toplița, Harghita), Valeria Matciac (Republica Moldova, Chișinău), Alexandru Povarnă (București), Carla Francesca Schoppel (Brașov), Alexandru Strâmbu (București) și Andreea Voicu (Moreni, Dâmbovița).

Ana Donțu s-a născut pe data de 1 decembrie 1985, în Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este membru fondator al grupării „Zona nouă“, publicând poezie în mai multe reviste literare („Echinocțiu“, „Corpul T“, „Hyperion“) și în antologia colectivă „Zona Nouă“(2011). În 2015, a fost printre cei șase tineri scriitori selectați pe lista lungă a Concursului internațional PEN NEW VOICES.

„Dacă avem un câștigător al acestei ediții, trebuie să recunoaștem că demersul nostru a fost unul reușit. Sunt un susținător al poeziei tinere și mă bucură orice sunet original, proaspăt. Poezia este acea energie interioară a unei limbi, a unei culturi care îi dau vigoarea de moment. Au fost, în concurs, și alte voci notabile, care vor reuși în final dacă vor avea puterea să depășească primele niveluri de comunicare, dacă vor intra în dialog cu poeticile actuale. Mizez, de exemplu, și pe poezia foarte tinerei autoare Andreea Voicu, cu un manuscris aproape de debut. Voi urmări, firește, și evoluțiile celorlalți. Acest concurs este, în orice caz, cel mai frumos mod de a-l omagia pe Aurel Dumitrașcu, un poet optzecist care s-a risipit pe sine pentru ca poezia să aibă prezent și orizont“, a spus Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene și inițiator al proiectului.

La primele zece ediții ale concursului, care s-a desfășurat la Neamț în perioada 1994-2003, au fost premiați și au debutat Florin Oancea (Sibiu) și Vasile Baghiu (Piatra-Neamț), în 1994; Mihai Ignat (Brașov), în 1995; Ana Maria Zlăvog (Iași), în 1996; Cristian Galeriu (București), în 1997; Sorin Gherguț (București), în 1998; Daniel Moșoiu (Cluj Napoca) și Constantin Virgil Bănescu (Târgoviște), în 1999; Cătălin Chelaru (Iași), în 2000; Elena Vlădăreanu (București), în 2001; Dan Coman (Bistrița Năsăud), în 2002 și Mihai Curtean (Sibiu), în 2003.

Concursul a fost întrerupt după ce trei ediții, consecutiv, organizatorii și juriul nu și-au dat acordul pentru a premia și publica volume care nu se susțineau valoric, după excelenta serie de autori debutați în acest context. Din juriu au făcut parte, la primele zece ediții, între alții, Cezar Ivănescu, Cristian Simionescu, Liviu Ioan Stoiciu, Radu Săplăcan, Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Nicolae Sava, Radu Florescu, Cristian Livescu, Emil Nicolae, Lucian Vasiliu, Vasile Spiridon.

Irina NASTASIU