Concursul Naţional de Pian „Carl Czerny”, ediţia a XXIV-a

concurs czernyÎn perioada 27 – 28 martie, se desfăşoară, la Piatra-Neamţ, cea de-a XXIV-a ediţie a Concursului Naţional de Pian „Carl Czerny”, manifestare organizată de Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ.

Competiţia reuneşte pe unii dintre cei mai talentaţi tineri pianişti din România, adresându-se preşcolarilor şi elevilor din clasele I – XII ce studiază pianul în liceele şi şcolile de muzică din țară.

Dacă în anii trecuți concursul era structurat în două etape, ambele vizând aspectele necesare unei educaţii instrumentale complete, respectiv tehnica şi interpretarea, anul acesta manifestarea se desfășoară într-o singură etapă, în cadrul căreia interpreții își vor etala atât virtuozitatea, cât și calitățile interpretative.

Tot ca un element de noutate, anul acesta nu va mai fi percepută taxa de înscriere, întrucât Ministerul Educaţiei a decis anul trecut că unităţile de învăţământ nu mai au voie să organizeze concursuri cu bani.

Manifestarea are ca loc de desfăşurare Sala Studio „Theodor Macarie” a Liceului de Artă, sală în care ieri au fost primiţi concurenţii sosiţi din mai multe oraşe ale ţării.

Astăzi, competiţia debutează la ora 9.00, cu deschiderea festivă, urmată de concursul propriu-zis. Tot astăzi, la ora 19.00, are loc Gala Laureaţilor. Potrivit regulamentului, organizatorii vor acorda premii și mențiuni pentru fiecare clasă, cel mai talentat concurent urmând a fi răsplătit cu marele premiu „Carl Czerny”. Mâine, înainte de plecare, concurenţii sunt invitaţi să viziteze Curtea Domnească din Piatra-Neamţ.

Concursul Naţional de Pian „Carl Czerny” a debutat în anul 1992, fiind cel mai „bătrân” concurs instrumental de talie naţională organizat anual în Moldova.

Carl Czerny, primul profesor de pian

Carl Czerny (21 februarie 1791 – 15 iulie 1857) a fost compozitor, pianist și profesor austriac, fiind considerat primul profesor de pian, datorită studiilor sale de virtuozitate.

Carl Czerny s-a născut în Viena (Austria) într-o familie de cehi. A învăţat să cânte la pian de la tatăl său, înainte de a lua lecții de la Johann Nepomuk Hummel, Antonio Salieri și Ludwig van Beethoven. Carl Czerny a fost un pianist ambițios, susţinând primul recital la vârsta de 9 ani, în 1800, când a impresionat publicul vienez cu un Concert pentru pian de Wolfgang Amadeus Mozart. În anul 1812, Czerny a interpretat la Viena, în premieră, Concertul pentru pian nr. 5 „Emperor” de Ludwig van Beethoven.

Catalogul său componistic numără peste o mie de lucrări: simfonii, concerte, muzică de cameră, variaţiuni (printre care cele pentru pian şi orchestră pe Imnul imperial de Haydn), 24 de mise, patru recviemuri, în jur de 300 de graduale şi ofertorii, la care se adaugă nenumărate aranjamente şi transcripţii.

Deşi toate aceste lucrări sunt date azi uitării, producţia didactică a lui Carl Czerny rămâne şi astăzi piatra de temelie a oricărei educaţii pianistice.

Irina NASTASIU