Concursul Internaţional „Emanuel Elenescu” şi-a desemnat câştigătorii

Elenescu Marele premiu a fost câştigat de baritonul Adiguzel Samuel-Alper, elev în clasa a XI-a la Liceul „Dinu Lipatti” din Bucureşti

Sâmbătă seara a avut loc, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean, Festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului Internaţional de interpretare muzicală „Emanuel Elenescu”, ediţia a XXIV-a. Desfăşurată în perioada 27 – 29 noiembrie, manifestarea a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ şi Fundaţia „Friendship Ambassadors România”. Cei peste 300 de participanţi, din ţară şi străinătate, s-au întrecut la secţiunile “Instrumente de suflat din lemn”, “Instrumente tradiţionale”, “Instrumente de suflat din alamă şi percuţie”, “Canto clasic”, “Instrumente cu coarde” şi “Muzică de cameră”.

Juriul, prezidat de prof. univ. Wolfgang Klos de la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, a decis să acorde marele trofeu al ediţiei din acest an baritonului Adiguzel Samuel-Alper din clasa a XI-a, de la Liceul „Dinu Lipatti” – Bucureşti, care a impresionat auditoriul cu o arie din opera „Nunta lui Figaro”, de Wolfgang Amadeus Mozart.

„Ediţia de anul acesta a reuşit să pună în scenă o partitură completă a orchestrei simfonice cu percuţie, instrumente de suflat şi instrumente de coarde. Deoarece am dorit să punem în evidenţă şi instrumentele tradiţionale, am realizat şi o secţiune inedită, cu instrumente tradiţionale care să interpreteze muzică clasică. Mulţumesc tuturor celor care au participat la acest festival şi vă invit să-i ascultăm pe cei mai buni instrumentişti de la cele şapte secţiuni ale concursului”, a spus prof. Mihăiţă Albu, de la Liceul de Arte „Victor Brauner”, manager de proiect.

Alături de Adiguzel Samuel-Alper, au intrat în finala competiţiei următorii elevi: Ecaterina Cojocari (Flaut) – clasa a IV-a, Liceul „Serghei Rahmaninov”- Chişinău; Alexandru-Anton Bişoc (Vioară), clasa a XI-a, Liceul „Octav Băncilă” – Iaşi; Cătălin Bârsan (Clarinet), clasa a IX-a, Liceul „Ciprian Porumbescu” – Suceava; Nicolae Ştiucă (Acordeon), clasa a XII-a, Liceul „Ciprian Porumbescu” – Chişinău; Albert Baciu (Trompetă), clasa a VII-a, Liceul „Ciprian Porumbescu” – Chişinău; Clara Sofia Lupaşcu (Violoncel), clasa a VII-a, Liceul „Octav Băncilă” – Iaşi; Ionuţ Păduraru (Trombon), clasa a XII-a, Liceul „Dimitrie Cuclin” – Galaţi; Paul Bogdan Ciobanu (Percuţie), clasa a VIII-a, Liceul „Victor Brauner” – Piatra-Neamţ.

„Sunteţi cu toţii foarte talentaţi şi aţi depus un efort deosebit pentru a vă pune în valoare calităţile artistice şi interpretative. Să fiţi conştienţi că toată viaţa va trebui să munciţi din greu, pentru că arta înseamnă 99% muncă şi doar 1% talent. Felicit pe cei calificaţi în finală, iar celor care nu sunteţi finalişti vă doresc să munciţi în continuare pentru a deveni din ce în ce mai buni”, a spus preşedintele juriului, prof. univ. Wolfgang Klos, preşedinte al Asociaţiei europene a profesorilor de instrumente de coarde, ESTA.

 

Premiul special, acordat unui elev nevăzător

 

Premiul special al juriului a revenit unui elev nevăzător. Este vorba despre Alexandru Marian Cozaciuc , din clasa a X-a, de la Liceul „Ciprian Porumbescu” – Suceava. „Cred că avem cu toţii de învăţat foarte multe dintr-o situaţie cum este cea a acestui drag elev, care a învăţat să cânte la clarinet după un alfabet pe care doar el îl cunoaşte…”, a spus directorul artistic al festivalului, muzicolog dr. Viorica Stoiciu Frunză.

Organizatorii festivalului au subliniat, în cuvântul lor, rolul profesorilor coordonatori, al corepetitorilor şi al tuturor celor care muncesc pentru ca Festivalul „Elenescu” să meargă mai departe.

„Aş dori să mulţumesc conducerii Liceului de Arte „Victor Brauner”, pentru toate eforturile pe care le-a făcut pentru a ajunge la finalul acestei ediţii. Doresc să mulţumesc domnului profesor Mihăiţă Albu, cel care a iniţiat această manifestare, dovedind o tenacitate extraordinară de a continua organizarea celor douăzeci şi patru de ediţii, în condiţiile dificile pe care le cunoaştem cu toţii, oferindu-ne ocazia de a vedea la Piatra-Neamţ, de-a lungul anilor, o desfăşurare impresionantă de forţe artistice”, a spus muzicolog dr. Vasilica Stoiciu Frunză.

Emanuel Elenescu s-a născut la Piatra-Neamţ, pe data de 8 martie 1911. A urmat studiile muzicale la Conservatorul din Iaşi (1928-1933), studiind cu Antonin Ciolan (dirijat orchestră şi cor), Carol Nosek (teorie-solfegiu), Ion Vasilescu (fagot), Constantin Georgescu (armonie, contrapunct, istoria muzicii), Ilie Ionescu-Sibianu (pian) şi Ion Ghiga (muzică de cameră, citire de partituri). Sub bagheta maestrului Elenescu au cântat solişti de renume, precum violoniştii Ion Voicu, Ştefan Ruha, Leonid Kogan, pianiştii Sofia Cosma, Dmitri Başkirov, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, baritonul Dan Iordăchescu, mezzo-soprana Viorica Cortez, basul Gheorghe Crâsnaru şi mulţi, mulţi alţii.

Dirijorul Emanuel Elenescu a lăsat posterităţii, pe lângă evenimentele muzicale memorabile, un fond audio de mare valoare, însumând peste 5000 de minute de muzică, păstrate în fonoteca Radio.

Irina NASTASIU