Concursul FOTO(ETNO)GRAFIA și-a desemnat câștigătorii

premii Fotoetnografia(1) *„Am încercat să realizăm o imagine de ansamblu, care să includă atât o reîntoarcere în trecut, cât și o perspectivă contemporană asupra satului românesc, cel mai important păstrător al identității noastre culturale“, a spus Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“

Câștigătorii celei de-a III-a ediții a Concursului FOTO(ETNO)GRAFIA au fost premiați luni seara, la Pavilionul Expozițional Municipal, în cadrul unei festivități prezidate de Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ și de Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț.

La secțiunea „Fotografii de arhivă“ s-au evidențiat Daniela Manolache (premiul I), Claudia Bizu (premiul II), Mihaela Gherghelescu (premiul III) și Elena Morozan (mențiune). Secțiunea „Satul de altădată“ i-a avut ca premianți pe Ștefan Lucian Boboc (premiul I), Verginia Ursache (premiul II), Daniela Ursu (premiul III) și Lucian Andrei (mențiune). Nu în ultimul rând, la secțiunea „Tradiții“ au primit premii Gabriela Pruteanu (premiul I), Ovidiu Slătineanu (premiul II), Ileana Hobincă (premiul III) și Paula Andrei (mențiune).

Reamintim că secțiunea „Satul de altădată“ a fost consacrată arhitecturii tradiționale (locuințe, lăcașuri de cult, școli etc., inclusiv elemente de detaliu ale arhitecturii tradiționale), secțiunea „Tradiții“ a vizat revigorarea obiceiurilor, costumelor populare, meșteșugurilor, ocupațiilor, industriei sătești, mijloacelor de transport tradiționale, aspectelor reprezentative din existența comunităților rurale, în timp ce secțiunea „Fotografii de altădată“ a cuprins materiale-document păstrate în colecții particulare, oglindind oricare dintre elementele prezente la secțiunile anterioare.

„Concursul Foto(Etno)Grafia s-a născut din dorința de a promova lumea satului românesc și valorile primordiale ale tradiției. Prin cele trei secțiuni ale competiției, am încercat să realizăm o imagine de ansamblu, care să includă atât o reîntoarcere în trecut, cât și o perspectivă contemporană asupra satului românesc, cel mai important păstrător al identității noastre culturale. Fiecare dintre fotografiile aduse în fața dumneavoastră ascunde o poveste legată de România adevărată, de România reală și fiecare autor este, într-un fel sau altul, un păstrător de patrimoniu cultural. De aceea, mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au participat la această a treia ediție a Concursului Foto(Etno)Grafia. Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea concursului: finanțatorului nostru principal, Consiliul Județean Neamț, și celor care ne-au sprijinit în promovarea competiției, respectiv presei locale și regionale“, a declarat Carmen Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț.

Președintele Constantin Iacoban i-a felicitat pe câștigătorii acestei ediții și i-a încurajat să nu renunțe la susținerea frumuseților rurale, prin intermediul obiectivele aparatelor de fotografiat. „Aici, la acest eveniment, asistăm la o întoarcere în timp, ne aflăm în mijlocul culturii locale. Privind în jur, la aceste minunate fotografii, conștientizăm ce popor creator suntem și în ce zonă pitorească trăim. Este o zonă care a fost privilegiată mereu, poate și urmărită de ghinion, dacă mă gândesc la starea drumurilor de la noi, dar cu certitudine este și invidiată de mulți, datorită cadrului natural minunat care ne înconjoară. Avem ape, avem munți, avem tot ce îi trebuie unui loc pentru a fi frumos. Vă mulțumesc tuturor celor care sunteți implicați într-un fel sau altul în acest proiect – echipei organizatoare de la Centrul «Carmen Saeculare» și concurenților! Este un eveniment frumos, pe care Consiliul Județean l-a susținut și îmi doresc ca edițiile viitoare să fie extins, astfel ca mesajul că se caută imaginea satului tradițional și dovezi ale locurilor noastre să ajungă până la marginea județului și, în felul acesta, poate vom avea și mai multă participare. Îmi doresc să știe copiii din școlile nemțene că pot veni în această competiție cu imaginea casei bunicilor lor sau cu fotografii în care oamenii satului deretică prin bătătură, muncesc la câmp sau petrec la șezătoare“, a declarat președintele Constantin Iacoban.

Concursul este destinat fotografilor amatori sau profesioniști, deținătorilor de material fotografic în domeniul etnografiei din județul Neamț și își propune atât scoaterea la lumină a documentelor vizuale păstrate în colecții particulare, cât și stimularea fotografierii satului viu, contemporan, surprins în elementele care îl definesc.

Irina NASTASIU