Concursul de creație pentru liceeni „Comunizarea României. Tu ce ai face?“

Liceenii nemțeni sunt invitați să se înscrie, până pe data de 4 iunie, la Concursul de creație „Comunizarea României. Tu ce ai face?“, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer (KAS) și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Urmărind înțelegerea procesului de instaurare a regimului comunist și a efectelor sale, competiția îi încurajează pe liceeni să facă un exercițiu de imaginație și să își închipuie că trăiesc în România postbelică, în anii acaparării puterii de către Partidul Comunist, cu sprijinul URSS. Rodul acestui exercițiu de imaginație va fi un eseu de minimum două pagini (700 de cuvinte), pe care tinerii trebuie să îl trimită la e-mail concurs@iiccmer.ro, până pe 4 iunie 2017, împreună cu fișa de înscriere. „Indiferent de varianta aleasă (opoziție față de regim, adaptare în noua societate, plecarea clandestină din țară ș.a.) și de forma acesteia, este important ca ei să înțeleagă contextul istoric al epocii. Încurajăm abordarea originală, care reușește să rămână fidelă realității istorice a perioadei, dar în care povestea să poarte amprenta personală a autorului. Lucrările plagiate vor fi eliminate automat“, subliniază organizatorii.

În urma concursului vor fi desemnați 20 de câștigători. Pentru elevii din clasele IX-XI se vor acorda 15 premii, constând în participarea la cea de a VIII-a ediție a Școlii de vară pentru liceeni, care se va desfășura anul acesta la Brașov, în perioada 2-7 iulie 2017. Costurile de transport, masă și cazare vor fi acoperite de organizatori.

Pentru elevii absolvenți ai clasei a XII-a se vor acorda 5 premii, constând în participarea la Universitatea de vară de la Râmnicu Sărat, care se va desfășura în perioada 20-26 august 2017. Costurile de transport, masă și cazare vor fi acoperite de organizatori.

„În perioada 1945-1955 au avut loc transformări radicale în societate, așa cum au fost dispariția pluralismului politic, represiunea îndreptată împotriva oponenților politici, naționalizarea și anihilarea inițiativei private, restrângerea drepturilor și libertăților cetățenești, închiderea granițelor și izolarea țării. În fața acestor schimbări, fiecare persoană a avut răspunsul său, dictat de valorile morale, curajul sau instinctul de supraviețuire, dar și de constrângerile la care a fost supusă și opțiunile de răspuns avute la îndemână“, mai spun organizatorii competiției.

Irina NASTASIU