Concurs și Expoziție Internațională de Arte pentru Copii „Piatra Neamț creativ“

arteÎn perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, pe simezele Galeriei Mansardă a Muzeului de Artă din Piatra Neamț vor fi prezente lucrările participante la Concursul și Expoziția Internațională de Arte pentru Copii „Piatra Neamț creativ“.

Asociația culturală Arte.Ro din Piatra Neamț vă invită joi, 8 decembrie orele 17:30, la vernisajul expoziției realizate în cadrul unui parteneriat între Asociație și Primăria Municipiului Piatra Neamț, cea care a asigurat și finanțarea activităților. Proiectul este susținut și de Complexul Muzeal Județean Neamț, care asigură spațiul expunerii lucrărilor, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ și Palatul Copiilor din Piatra Neamț (diseminarea informațiilor).

Expoziția reunește cele mai reușite circa 400 de creații ale copiilor, realizate cu măiestrie de copii și tineri cu vârste cuprinse între 6-19 ani, ce au fost selectate atent din cele peste 600 recepționate din circa 24 de scoli, licee și cluburi din 14 de țări (Bulgaria, Macedonia, Serbia, Lituania, Ucraina, Polonia, Rusia, Turcia, Egipt , Malaiezia, Thailanda, India, Hong Kong, China, Statele Unite ale Americii), de pe 4 continente (Europa, Asia, America și Africa). Din cauza spațiului limitat însă, sunt expuse doar lucrările cele mai relevante.

Clubul „Atelierul de Arte“ din cadrul Asociației Culturale Arte.Ro participă la expoziție, în afara concursului, cu un grupaj de lucrări realizate de către elevii membri ai săi.

Tema concursului internațional de artă plastică pentru copii a fost: „Desenează orașul tău / Draw your city“, iar recepționarea lucrărilor s-a încheiat la1 noiembrie 2016.

Picturile, desenele, colajele, lucrările de grafică, au fost evaluate de un juriu format din șapte membri, profesori de arte vizuale, bibliotecari și muzeografi, sub patronajul președintelui onorific al juriului, Dragoș V. Chitic, Primarul Municipiului Piatra Neamț.

Lucrările au fost structurate și evaluate în funcție de cele trei nivele de vârstă și experiență: nivel primar – clasele 0-IV (6-10 ani), nivel gimnazial – clasele V-VIII (11-14 ani) și liceal – clasele IX-XII (15-18/19 ani). Se vor acorda mai multe premii – trofee pentru școlile câștigătoare, trofee individuale, medalii de aur și diplome.

Orele de muncă, atenția, răbdarea, talentul și determinarea vor fi celebrate prin Premiile speciale acordate școlilor care îndeplinesc criteriile și exigențele evaluării.

Cele două școli câștigătoare ale Marelui premiu sunt: Simply Art, Hong Kong, China și Yeow Chye Art Studio, Penang, Malaysia. Profesorii coordonatori vor primi marele trofeu al concursului și Diplomele care atestă rezultatele obținute.

De asemenea, 18 elevi vor primi Grand Prize for Individual Work, pentru lucrările excepționale trimise la concurs.

Pentru efortul lor creator și pentru originalitate, 57 de elevi vor primi Gold Medal Merit Class, iar alți 113 copii vor primi Single Selection Award, pentru picturile lor deosebite.

Tot in cadrul vernisajului expoziției se vor decerna în cadru solemn, diplomele pe care elevi ai Clubului Atelierul de Arte din cadrul Asociației Culturale Arte.Ro (coordonator Prof. Cristina S. Petrariu) le-au primit la concursurile internaționale la care au participat, respectiv în Slovacia – Filip Ilinca, Ecaterina Munteanu, Bianca Bolum; în Bulgaria – Lungu Andrei, Stanciu Ana Maria, Gripcă Diana; în Turcia – Bălan Maria Luiza, Porumb Ana, Filip Ilinca, Lungu Andrei; în Taiwan – Morțe Maya, Roibu Sandra, Morțe Ioana Miruna, Filip Ilinca, Moroșanu Ana Maria, Onică Ștefan, Banu Costina, Știrbu Bianca, Crușitu Ana Cristina; în Portugalia – Oprea Andreea, Bălan Maria Luiza, Bolum Bianca, Morțe Miruna, Mihăilă Sara, Gripcă Diana, Musceleanu Theodora, Banu Costina; Lituania – Morte Ioana Miruna, Cojocarita Cristian, Delia Ciubotaru si Maria Popescu; Japonia – Bianca Bolum si Miruna Stingu.

Expoziția va rămâne deschisă pe tot parcursul lunilor decembrie 2016 și ianuarie 2017, pentru a putea fi vizitată de către toți cei interesați, adulți, dar mai ales copii și tineri, pentru care organizatorii speră că prezenta manifestare să fie un mediu care să inspire și să provoace la depășirea nivelului propriu de creativitate, concept, manualitate.

Manifestarea se dorește a fi o acțiune culturală dedicată copiilor și artei acestora, proiectată spre a fi realizată anual, o celebrare prin lucrările micilor artiști a excelenței în artele vizuale precum și un îndemn spre a prețui mai mult pictura, natura, frumosul în general, o încercare de a construi prin copii, o lume mai colorată si mai bună.

Mulțumirile Asociației Culturale Arte.Ro se îndreaptă către toți cei care au participat la bunul mers al activităților proiectului – reprezentanților Primăriei, elevilor voluntari, reprezentanților Complexului Muzeal Județean – doamnele Mihaela Verzea și Violeta Dinu, și nu în ultimul rând presei și audio-vizualului pietrean.

„Orașul Piatra Neamț trebuie să se reprezinte internațional prin valorile sale educaționale, culturale și artistice, prin copiii și tinerii săi cei mai performanți, talentați, inteligenți și creativi și în consecință, cei mai vizibili. Strategiile de promovare ale orașului nostru nu ar trebui să excludă manifestările dedicate expunerii potențialului creator al copiilor, întrucât aceștia pot fi și cu siguranță mulți dintre ei vor și deveni în viitorul apropiat, unii dintre cei mai buni ambasadori ai mediului cultural și al valorilor pe care acest oraș le pune la dispoziția vizitatorilor săi.

„Considerăm această primă ediție a Concursului și Expoziției Internaționale de Arte pentru Copii «Piatra Neamț creativ» un succes major și ne exprimăm convingerea că municipalitatea pietreană va dori să dezvoltăm acest proiect în cadrul parteneriatului nostru, într-unul mai amplu care să cuprindă și o participare directă a câștigătorilor, ca aceștia să se poată apropia fizic de patrimoniul istoric, cultural și artistic al orașului în cadrul unui stagiu de lucru și documentare de circa 7 zile, anul viitor.

Cu siguranță expunerea pe care orașul nostru ar putea-o avea în mediul online, presa scrisă si audio-vizualul internațional pe toate cele 4 continente participante, datorată diseminării informațiilor de către participanții direcți, ar constitui un plus de vizibilitate excepțională, de care orașul Piatra Neamț are atâta nevoie!“, a precizat Cristina S. Petrariu, președinte al Asociației Culturale Arte.Ro. (Z.C.)