Concurs cu taxă pentru șefie

spital

Preludiul unei noi dispute la spital
Concurs cu taxă pentru șefie
* Oricine își va testa cunoștințele la concursul pentru postul de manager trebuie s[ scoată 500 de lei din buzunar
* Bibliografia conține 62 de titluri de legi și ordonanțe, iar ultimele trei sunt… cărți de autor (la ultimele două e dat doar numele de familie și inițiala prenumelui)
*”O să le caut prin librării și biblioteci. Dacă nu le găsesc, o să le cer împrumut de la șeful comisiei de concurs”, spune candidatul Emilia Arcan
*”Normal că am aceste cărți. I le-aș împrumuta, dar nu le am în dublu exemplar”, spune candidatul Ioan Lazăr

La Spitalul Județean Neamț, numai pe respirat aerul nu se ia bir. În rest, taxe vechi, taxe noi și, ultima!, taxă de participare la concursul de manager: 500 de lei! Nu ar fi un capăt de țară pentru cineva care vrea să fie director peste cea mai mare „fabrică de sănătate” din județ.
Ca orice aberație în țara asta, taxa este legală, s-ar baza pe un ordin de ministru mai vechi iar banii ar fi destinați plății publicării anunțului într-o revistă de specialitate și într-un ziar local. Bine că nu e pentru protocolul comisiei…
Taxa respectivă apare în anunțul care face public acest concurs, anunț apărut ieri (la pachet cu bibliografia și cu “temele cadru”) pe site-ul Consiliului Județean.
Tot la capitolul taxe, apropo de diferența între legal și moral, ca o comparație ar fi faptul că acum câțiva ani Uniunea Europeană a cerut României scoaterea taxelor de participare de la licitațiile pentru lucrări sau servicii organizate de instituțiile publice, pe motiv că sunt discriminatorii și creează bariere nejustificate pentru o reală concurență. Iar la acele licitații, perdanții își luau taxa înapoi iar cîștigătorul urma să ia un purcoi de bani.

*”CA-ul nu mai are nicio treabă!”

În anunțul de concurs semnat cu „pentru” de cineva sub numele lui Dan Constantin, președintele CA de la Spital, se precizează că dosarele de înscriere pot fi depuse la Registratura CJ Neamț, până în data de 12 august, ora 16. Pe 14 august vor fi verificate dosarele de înscriere, iar examenul propriu zis va avea loc în zilele de 19, 26 și 29 august (probă scrisă – test grilă; susținerea proiectelor de management; interviu).
Condițiile de participare la concurs par, la prima vedere, decente: studii superioare de lungă durată (fără nicio îngrădire pe domeniu), cursuri absolvite de management sau management sanitar, minim doi ani vechime în posturi prevăzute cu studii superioare de lungă durată.
„E semnat de CA acel anunț? E și numele meu cu semnătura pentru? Aha! Cred că nu-și mai avea rostul implicarea CA, rolul nostru oprindu-se cu un pas înainte. CA-ul și-a terminat treaba, există o dispoziție a președintelui CJ, în fine, important e să meargă concursul mai departe”, spune Dan Constantin, președintele CA de la Spital.

* Bibliografie cu surprize

Odată lămurit candidatul cu condițiile de concurs, ajunge la al doilea document din site. O bibliografie generoasă, cu 62 de puncte, că doar un manager de spital trebuie să știe de toate: legea privind reforma în Sănătate, Legea Finanțelor Publice, Codul Muncii , atribuirea de contracte de lucrări și concesiunea de servicii, indicatori de performanță, elaborarea bugetului, asigurări sociale de sănătate, echilibru bugetar dar și sporuri, condițiile de autorizare și multe-multe altele, până pe la punctul 58.
Dacă există vreun om care să știe pe de rost cele aproape 60 de acte normative și să dea examen din ele pe bune, acela ar trebui declarat robot și NASA ar renunța la trei sferturi din personal și din aparatură dacă l-ar angaja.
După acest pomelnic (din care nu lipsesc nici legile referitoare la prelucrarea datelor personale, accesul la informațiile de interes public, promovarea în grade și trepte profesionale etc, şamd), apar suprizele la ultimele patru puncte: nu legi, ordonanțe sau HG-uri ci… cărți. Evident că e vorba de cărți scrise de specialiști. Prima dintre ele, pare a fi o operă colectivă – „Managementul Spitalului – Școala Națională de Sănătate Publică – 2006”. Următoarele trei sunt ceea ce numim cărți de autor. Toate trei au titluri care conțin cuvintele “management” și “sănătate”, sunt publicate în 2004, 2000, respectiv 2007, de prestigioase edituri satelite mediului universitar medical. Sunt scrise de prestigioși specialiști din domeniul managementului sanitar care sunt, conform bibliografiei semnate de președintele Comisiei de Concurs, dr. Octavian Huianu (publicate, cum spuneam, pe site-ul CJ Neamț) de „Mincă Marcu”, “Vlădescu C.” și „Furtunescu F.”
Așa concurs, așa stufoșenie de bibliografie și autori dați cu inițiale de parcă sunt persoanele implicate în faptele redate în comunicatul Poliției. Sau s-o fi gândit onorabila comisie de concurs că, în baza legii privind prelucrarea datelor personale, trebuie protejată și identitatea autorilor de cărți dintr-o bibliografie de concurs?
Oricum, specialiștii în drept și în administrație publică chestionați ieri de Ziarul Ceahlăul au declarat, la unison, că nu e normal ca într-o bibliografie pentru un concurs pe o funcție publică să fie trecute cărți de autor ci, “dată fiind natura acestui post, doar documente, legi, ordonanțe emise de autorități ale statului”. Aceleași persoane au mai menționat că această situație este cu atât mai nefericită cu cât, și în România și în lume, managementul sanitar este un domeniu extrem de viu, de discutat și disputant, pretabil la diferite păreri personale, contradictorii în unele cazuri, emise inclusive de somități în materie.
Mai puțin pătimaș ca altădată, Dan Constantin, președintele CA al Spitalului Județean Neamț a ținut să sublinieze: “În mod normal, CA nu are are acum nicio treabă cu acest concurs. Personal apreciez că nu este normal să apară în bibliografie lucrări de autor, dar asta este strict o părere personală. Probabil că în procesul verbal al comisiei de concurs se pot vedea motivele desemnării întregii bibliografii”.

* Arcan: “O să caut cărțile!”

Emilia Arcan, vicepreședintele CJ Neamț, care anunțase că va participa la aces concurs a precizat că știa de publicarea anunțului și că își menține intenția: “Da, cred că particip. Sigur particip! Încă nu am apucat să mă uit pe bibliografie, dar sunt convinsă că domnii din comisia de concurs și-au făcut bine treaba. Cărți de autor? Nu știam… Păi, ce să fac, o să le caut la librării, la bibliotecă. Dacă n-o să le găsesc, mai ales că sunt publicate cu atâția ani în urmă şi le-or fi cumpărat alții interesați, doctori, studenți… o să le cer cu împrumut de la președintele comisiei sau de la vreun contracandidat…”

* Lazăr: “Eu le am!”

Doctorul Ioan Lazăr – actualul manager interimar al Spitalului și candidat anunțat – de asemenea, din timp – este în situația fericită de a avea în raft deja cărțile menționate: „Cum să nu le am? Pe domnul Vlădescu îl și știu din perioada în care eram director la Casa de Sănătate. E bibliografie multă? Păi cine vrea să participe la concurs trebuie să știe toate aceste lucruri. Avantajul meu este că nu le știu doar în teorie ci și practic, pentru că de atâția ani asta fac, management sanitar”.
Întrebat dacă i-ar împrumuta cărțile și contracandidatei Arcan, dr. Lazăr i-a răspuns: “Cu cea mai mare plăcere, dacă e nevoie, Din păcate însă, nu le am în dublu exemplar. Ar trebui să le mai găsească totuși pe piață, dacă nu sigur le mai au fostul director Ciobotaru, doamna Căescu, domnul Coadă. Se descurcă dânsa, că doar suntem oameni…”

Daniel VINCA