Concert al Ansamblului de Chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“

Sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean găzduiește vineri, 9 iunie, începând cu ora 18.00, un concert extraordinar susținut de Ansamblul de Chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

Evenimentul face parte din Stagiunea Artistică 2016-2017, organizată de Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț.

Conducerea muzicală este asigurată de conf. univ. dr. Constantin Andrei.

În program, lucrări de A. Andrei, G. Ph. Telemann, J. Gauffriau, Fr. Schubert, S. Rak, G. Montaña, M. Penella.

Intrarea se va face pe bază de invitație, relații suplimentare putând fi obținute la numărul de telefon 0233/214026.

Ansamblul de Chitare al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca a luat naștere în anul 2000, la patru ani de la înființarea clasei de chitară, sub îndrumarea profesorului Constantin Andrei. Alături de genul cameral tradițional de duo, trio și cvartet, Ansamblul de Chitare sau Orchestra Chitariștilor impresionează prin atât virtuozitate și expresivitate, cât și prin repertoriului variat stilistic. Studenții care alcătuiesc ansamblul de chitare sunt laureați ai unor prestigioase festivaluri și concursuri de chitară din țară și străinătate. Numeroasele recitaluri susținute de-a lungul anilor, atât pe plan internațional, cât și în instituții culturale de prestigiu, au făcut ca Ansamblul de Chitare să se numere printre formațiile de prestigiu ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“, aducând de fiecare dată bucurie și căldură în sufletele spectatorilor. În anul 2011, Ansamblul de Chitare a fost invitat să participe la Festivalul de Orchestre și Ansambluri de Chitare de la Ruse, Bulgaria, unde a susținut concertul de închidere al Festivalului, prestația lor artistică fiind apreciată cu îndelungi aplauze.

Constantin Andrei, un maestru al chitarei

Absolvent al Școlii Populare de Artă București în 1982, iar apoi al Academiei de Arte „George Enescu“ din Iași, specialitatea chitară clasică, Constantin Andrei este, începând cu anul 2007, conferențiar universitar doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca și la Facultatea de Muzică din Piatra Neamț.

A susținut numeroase recitaluri atât în țară, cât și peste hotare, numele său fiind legat de realizarea unei prime audiții absolute, cea a Concertului pentru chitară și orchestră de Dumitru Capoianu, prezentat mai întâi la Filarmonica din Târgu-Mureș, în 21 iunie 1989, sub bagheta lui Horia Andreescu, iar apoi sub cea a dirijorilor Ilarion Ionescu-Galați, Petre Sbârcea, Modest Cichirdan și Robert Houlihan.

Din 1993, a participat la cursurile de master-class ale chitariștilor Costas Cotsiolis, John Duarte, Pablo Márquez, Michel Sadanowsky, Claire Stancu-Delerue, Roland Mueller și ale cvartetului de chitare din Champagne-Ardenne (Franța), acest ultim curs desfășurându-se în cadrul „Vacanțelor muzicale“ de la Piatra Neamț.

A organizat cursuri de măiestrie în cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, cursuri susținute de Claire Stancu-Delerue în 1997, R. Mueller în 1999, Ulrich Müller în 2005 și Ennio Guerato în 2010.

Din 1996 este membru în juriile Festivalurilor Internaționale de la Sinaia și Craiova, precum și în ale celor de la Iași și Alba Iulia. În anul 2003 înființează, la Cluj-Napoca, Festivalul Național de Chitară, iar din 2005 – Festivalul Internațional de Chitară Transilvania, de atunci și până în prezent fiind directorul artistic al acestui festival.

Începând cu anul 2008, deține funcția de Decan al Facultății de Muzică din Piatra Neamț, iar din anul 2011 este director al Filialei Piatra Neamț.

Din anul 2000 activează ca membru al Trio-ului de chitare Andrei, iar din 2004, împreună cu violonistul Titus Flueraș, face parte din formația camerală „Duo Melos“. Împreună cu aceste formații a concertat în țări ca: România, Ungaria, Austria, Italia, Spania, Belgia, Franța, Germania, Olanda, China, SUA, Japonia etc.

Irina NASTASIU