Comunicare on-line între notari Cartea funciară

notar

Sistemele de comunicare on-line au pătrus şi în domeniul tranzacţiilor funciare. E vorba de actele de vânzare-cumpărare întocmite la notar, dar care trebuie să fie înscrise în Cartea funciară. Pe acest segment intră comunicarea on-line între notariat şi Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Cum decurge colaborarea în toată această activitate, ne spune Simion Stâncel, directorul Oficiului de de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ: „Relaţia cu notarii merge foarte bună. Mai ales după facilităţile create. Ei pot intra în sistemul nostru informatic, îşi înregistrează singuri cerereile pentru extrase de Carte funciară. Notarii, dacă se înregistrează singuri, nu mai trimit oamenii la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la birourile de înscriere în Cartea funciară. Este avantajos şi pentru noi şi pentru notari. Suntem mulţumiţi de sistemul de comunicare on-line. Se reduce aglomeraţia de la ghişeele de înregistrare în Cartea funciară”.

E şi o chestie de civilizaţie, dacă tot ne-au „invadat” sistemele informatice. Măsură cu atât mai bine  venită acum, că tot se vorbeşte de tranzacţii funciare masive, în următoarea perioadă. Luna aceasta, românilor li s-au oferit facilităţi financiare şi bancare pentru a cumpăra pământul ţărişoarei noastre. Dar, întreprinzătorii autohtoni nu se prea înghesuie să cumpere pământ. E şi mai dificil. Din două motive. Primul că românul e sărac, are nevoie de bani. E mai dispus să vândă, decât să cumpere.

De la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piaţa funciară în România. Să vedem ce  va fi după asta. Problema e că la noi pământurile sunt mult prea mult fărâmiţate pe proprietăţi. Ele sunt adunate pentru a fi mai bine lucrate, dar au mulţi stăpâni. Trebuie să-i covingi pe toţi să vândă,  de pe o exploataţie agricolă mai mare.

Tina CONDREA