Comuna Timişeşti a avut ce sărbători la final de an

timisesti1 * Primarul Vasile Mărculeţ le-a mulţumit consătenilor pentru încrederea acordată în acest mandat şi a dat starul la distracţie, la „Datini şi obiceiuri de Anul Nou la Timişeşti”

* Comuna Timişeşti s-a dezvoltat prin investiţii realizate din bugetul local, s-a realizat extinere de utilităţi prin accesare de fonduri guvernamentale şi s-au reabilitat şcoli prin finanţare europeană

Locuitorii comunei Timişeşti au sărbătorit sfârşitul de an alături de primarul lor, Vasile Mărculeţ, şi de întreaga conducere a primăriei. Vremea geroasă nu i-a împiedicat pe săteni să se adune în faţa Primăriei Timişeşti, cu mic, cu mare, în ultima zi din an, şi să primească, alături de edili, urătorii veniţi cu voie bună şi urări alese.

„Bine ne-am regăsit în ultima zi din 2015, aşa cum este obiceiul la fiecare sfârşit de an. În primul rând, în numele meu personal , a viceprimarului Dumitru Stoianovici şi a întregului consiliu local al Comunei Timişeşti şi al dumneavoastă, dragi consăteni, să mulţumim formaţiilor participante la acest festival şi să le spunem că suntem mândri de ei pentru că ne reprezintă la fiecare manifestare de profil din ţară. Dumneavoastră, tuturor, vă mulţumesc pentru sprijinul acordat în acest mandat şi vă doresc multă sănătate, să vă dea Dumnezeu numai bucurii şi să ne vedem la anul în aceeaşi formulă, să ne bucurăm şi să fim mândri de comuna Timişeşti şi de tradiţiile pe care le promovăm. La mulţi ani!”, a spus primarul Vasile Mărculeţ, în deschiderea festivalului organizat pe scena amenajată special, cu cetină de brad, în faţa primăriei.

Alaiul de căpriţe, urşi, urători mici şi mari, a străbătut centrul comunei până la scena pe care formaţiile au evoluat, rând pe rând, spre delectarea privitorilor. Punctul de atracţie al grupurilor l-a reprezentat grupul de urşi, flăcăii fiind costumaţi în blănuri autentice. O altă formaţie atrăgea privirile datorită pălăriilor de pâslă peste care erau cusute manual mărgele şi panglici de diferite culori şi mărimi.

Festivalul a fost suită de urături şi cântece populare vechi, de cătănie şi înstrăinare, cântece de voie bună, dar şi obiceiuri şi tradiţii populare. Au încântat audienţa şi elevi ai şcolilor din comună, care şi-au prezentat repertoriul de urături în costume autentice populare româneşti.

Ansamblul folcloric de obiceiuri „Aşa-i datina la noi” Timişeşti, cel care a fost „sarea şi piperul” festivalului, este condus de cunoscutul meşter Ion Albu. Ansamblul a fost format în anul 1978 şi cuprinde peste 70 de membri, cu vârste între 14 şi 65 de ani. Formaţia a participat la numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate. Repertoriul Ansamblului este extrem de bogat şi cuprinde aproape toate jocurile specifice zonei Neamţ –  jocul urşilor, al caprei, al cerbului – dar şi alai de urători şi masacaţi.

De altfel, toţi participanţii la festial au pregătit un bogat repertoriu de obiceiuri, în care s-au regăsit tradiţionalele colinde, urături, sorcova şi pluguşorul.

În final, edilul şef al comunei Timişeşti le-a mulţumit celor prezenţi pentru bunăvoinţa de a-i fi alături la această sărbătoare de sfârşit de an şi le-a promis că va continua seria investiţiilor. Pentru că dezvoltarea economico-socială locală este cea mai importantă etapă în dezvoltarea comunităţii locale. Iar îmbunătăţirea calităţii vieţii acestei comunităţi se poate face numai prin investiţii în infrastructură şi în factorul uman. Primarul Vasile Mărculeţ, cu sprijinul viceprimarului şi al consiliului local, a realizat investiţii de anvergură, cu finanţare atât din bugetul local cât şi din fonduri guvernamentale şi europene.

Prin eforturi bugetare proprii, s-a investit în realizarea unui iluminat public de calitate şi în reţeaua de informatizată a primăriei, dar şi în instalarea unui sistem de monitorizare video care ajută la o mai bună supraveghere pentru siguranţa copiilor şi a întregii comunităţi. Fondurile guvernamentale au ajutat la extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în comuna Timişeşti, precum şi la extinderea şi modernizarea sistemului de canalizare şi epurare a apei uzate. Prin cofinanţare din fonduri europene a fost posibilă reabilitarea a două şcoli in comună, respectiv a Şcolii cu clasele I-VIII din satul Dumbrava şi a Şcolii cu clasele I-VIII din satul Timişeşti.

Geanina NICORESCU