Comuna Gârcina sufocată de deșeuri. Mai multe comune sunt în aceeași situație

Deseuri01 Tergiversările care au pus bețe în roate proiectului Consiliului Județean Neamț pentru depozitul ecologic de deșeuri au aruncat aproape toate comunele sub tone de gunoaie. Astfel, în toate comunele s-au construit niște spații speciale, ca niște țarcuri pe fundație de beton, în care ar fi trebuit să fie puse tomberoane pentru gunoi.

Numai că tomberoanele nu prea au ajuns unde trebuie, cu toate că ele există, sunt aduse în județ și depozitate la Girov. De la Consiliul Județean ni s-a comunicat că tomberoanele nu pot fi distribuite în comune, pentru că nu există operator care sa colecteze deșeurile. Iar operatorul trebuie stabilit în urma unei licitații, care este blocată în procedură. O fi și asta o explicație, numai că în presa locală s-a semnalat că de fapt tomberoanele nu sunt la locurile lor, pentru că niște minți luminate, au proiectat spațiile pentru containere, mai mici decât sunt tomberoanele în realitate. Mai exact, tomberoanele nu încap în țarcuri, pentru că-s prea mari pentru spațiile create.

„Caietele de sarcini sunt deja la UAT- uri (unități administrativ-teritoriale, comune), unde urmează să fie votate sau nu de consiliile locale, abia atunci noi putând să organizăm licitație, din acel moment, lucrurile desfășurându-se în cel puțin 160 de zile, dacă nu vor fi contestații. Deci nu putem avansa un termen în care această problemă va fi rezolvată. Nu putem ști cât va mai dura“, a declarat Mihaela Popa, manager de proiect.

Consilierul președintelui, Mihai Hanganu, care este comparat de unii cu Sfinxul din Egipt și care mai nou își completează veniturile și din funcția de purtător de cuvânt la CJ, ne-a spus că nu intră în competențele sale așa ceva. Adică este purtător de cuvânt dar nu îi intră… în competență.

Așadar, problema este foarte departe de a fi rezolvată, dar știm că de mai bine de un an, ea persistă.

La Gârcina, oamenii au ajuns la limita răbdării și nu mai suportă nici mizeria, nici mirosul. Localnicii s-au învățat să arunce deșeurile din gospodării în locurile amenajate pentru așa ceva, dar nefiind recipiente, ele sunt împrăștiate de câini, de vânt și de copii. Da, de copiii care au ajuns să se joace prin gunoaiele împrăștiate aiurea pe străzi. Aici este și vina administrației locale, care nu colectează la timp gunoiul nici din țarcuri, nici de la domiciliile celor cu care are contract.

„Nu au mai venit să ridice gunoiul de trei săptămâni. Normal că-l ducem la acele țarcuri. Ce să facem cu el? Unde să-l ținem?“, spune o femeie. O altă localnică spune că „Am fost să întreb ce se întâmplă și mi s-a spus că e stricată mașina de gunoi. De trei săptămâni nu o mai repară nimeni? Murim aici. Ne îmbolnăvim. Miroase îngrozitor“.

Într-adevăr, peisajul este îngrozitor, iar pericolul de îmbolnăvire este foarte mare. Primărița comunei Gârcina, Aurora Bălan, după încercări repetate, nu a putut fi contactată, iar cei care se aflau la sediul primăriei nu au vrut să comenteze în niciun fel faptul că străzile comunei din a cărei administrație fac și ei parte, sunt sub mormane de gunoi de peste un an.

Aceeași situație este și în comuna Alexandru cel Bun, unde primarul Ion Rotaru este pus în situații dificile din cauza gunoiului care se adună în locurile în care Consiliul Județean plănuise să colecteze deșeuri. Primăria condusă de el a fost și amendată de Garda de Mediu de două ori. De fiecare dată cu 20.000 de lei. Suma celor două amenzi este usturătoare pentru orice primărie de comună.

„Asta se întâmplă din cauza jocurilor politice și a ambițiilor de la nivelul Consiliului Județean, încă de când era Culiță Tărâță președinte, pentru că tot voiau să-l șicaneze, unii sau alții, și s-au tot amânat lucrurile. Am mari probleme din cauza asta. Am fost amendat de Garda de Mediu de două ori. Patru sute de milioane în total. E dezastru. Și ieri a fost Garda de Mediu în control aici, pe aceeași temă. O să montez camere de luat vederi să vad cine aruncă, nu știu cum o să ieșim din situația asta“.

Până una, alta, primăriile sunt direct răspunzătoare de siguranța cetățenilor și de ceea ce se întâmplă în localitățile pe care le administrează. Primarii sunt singurii care pot rezolva problemele de acest gen, că de asta sunt primari, de asta sunt plătiți și de asta au cerut și vor mai cere votul cetățenilor. Nu prea este în regulă să vedem, în anul 2015, mileniul III adică, străzi sub gunoaie și copii jucându-se până-n gât în deșeuri.

Ionuț CORFU