Complexul Muzeal Național Neamț : Identități redobândite în Laboratorul de restaurare – In memoriam Marița Spătariu

La începutul anului 2022 Complexul Muzeal Național Neamț aduce în atenția publicului, a specialiștilor în restaurare și conservare și a partenerilor din cadrul proiectelor educaționale expoziția temporară IDENTITĂȚI REDOBÂNDITE ÎN LABORATORUL DE RESTAURARE, prin intermediul căreia este prezentată activitatea personalului din laboratorul instituției. Expoziția a fost concepută de Laboratorul de Restaurare-Conservare astfel încât bunurile culturale să fie evidențiate atât în context arheologic, istoric sau cultural, cât și prin modul în care sunt cercetate și recuperate în laboratorul muzeal, prin restaurare și conservare.
În expoziție sunt expuse obiecte din ceramică din epoci diferite, cum ar fi vase cu sau fără decor, de mici dimensiuni sau de provizii, cești, castroane, amfore, fructiere, cățui, urne și căni.
Din cercetările preventive efectuate anul 2020 în județul Neamț sunt expuse artefacte din metal, din care amintim monede, un inel sigilar, un cercel, o verighetă și o cruce, descoperite la Biserica Sf. Gheorghe din Roman, și un inel descoperit la Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Turturești, comuna Girov. De asemenea, sunt expuse și piese din metal provenite din donații (obiecte de podoabă).
Un punct de atracție al expoziției îl constituie și fotografiile cu aspecte din timpul restaurării artefactelor.
Expoziția temporară a fost realizată în memoria doamnei Marița Spătariu, restaurator ceramică, și va fi deschisă la Muzeul de Istorie Roman până la 15 martie 2022.

dr. Otilia Mircea,
expert în conservare și restaurare metale